Mus czekoladowy

Bardzo prosty do zrobienia!
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 20 minut
Składniki
  • 250 ml śmietana 30%
  • 250 ml serka mascarpone
  • 2 tbsp cukru pudru
  • 2 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (1/2 do ozdoby)
  • 1 granat
Wskazówki
  1. Zaczynamy od rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej. Czekoladę łamiemy na kawałeczki, umieszczamy w miseczce nad wrzącą wodą i czekamy, aż roztopi ją ciepło pary wodnej, od czasu do czasu mieszamy.
  2. Rozpuszczoną czekoladę (może być lekko ciepła) łączymy z serkiem mascarpone za pomocą miksera na najniższych obrotach. Powstanie gęsta czekoladowa masa.
  3. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem mikserem na najwyższych obrotach. Śmietana powinna być sztywna i puszysta. Odkładamy 4 łyżki śmietany do dekoracji, a do pozostałej dodajemy wcześniej przygotowaną masę czekoladową i mieszamy całość. Krem czekoladowy przekładamy do pucharków. Dekorujemy granatem, bitą śmietaną i startą czekoladą. Deser chłodzimy w lodówce. Smacznego!
Notatki

Jeżeli nie lubisz gorzkiej czekolady możesz przygotować deser z mleczną ;)