Zaczynamy od rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej. Czekoladę łamiemy na kawałeczki, umieszczamy w miseczce nad wrzącą wodą i czekamy, aż roztopi ją ciepło pary wodnej, od czasu do czasu mieszamy.
Rozpuszczoną czekoladę (może być lekko ciepła) łączymy z serkiem mascarpone za pomocą miksera na najniższych obrotach. Powstanie gęsta czekoladowa masa.
Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem mikserem na najwyższych obrotach. Śmietana powinna być sztywna i puszysta. Odkładamy 4 łyżki śmietany do dekoracji, a do pozostałej dodajemy wcześniej przygotowaną masę czekoladową i mieszamy całość. Krem czekoladowy przekładamy do pucharków. Dekorujemy granatem, bitą śmietaną i startą czekoladą. Deser chłodzimy w lodówce. Smacznego!
Notatki
Jeżeli nie lubisz gorzkiej czekolady możesz przygotować deser z mleczną ;)