Kruche z wiśniami

Ilość: 12 Porcje Trudność: Łatwa Przygotowanie: 1 godz. 10 min. Przyrządzanie: 45 min. Czas całkowity: 1 godz. 55 min.

Ciasto jak u mamy 🙂

Składniki

0/12 Składników
Dostosuj porcje
    Ciasto
  • Farsz

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • W dużej misce mieszamy: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i cukier waniliowy. Dodajemy posiekane masło, żółtka i śmietanę. Szybko zagniatamy jednolite ciasto.
  • 1/3 ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika, pozostałą część ciasta chłodzimy około 30 minut w lodówce, po czym rozwałkowujemy je na prostokątny placek i wykładamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Wiśnie posypujemy mąką ziemniaczaną i cynamonem, mieszamy i umieszczamy na przygotowanym cieście. Zamrożony kawałek ciasta ścieramy na grubej tarce i posypujemy nim wierzch placka.
  • Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C i pieczemy około 40-45 minut. Upieczone studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Notatki

Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 24x30.

Dodaj komentarz