Kruche z wiśniami

Ciasto jak u mamy :)
Porcje: 12 yield(s)
Przygotowanie: 70 minut
Przyrządzanie: 45 minut
Czas całkowity: 115 minut
Składniki
    Ciasto
  • 2,5 cup mąki
  • 200 g masła (1 kostka)
  • 2 żółtka
  • 2 tbsp śmietany 18%
  • 1/2 cup cukru
  • 1 tsp proszku do pieczenia
  • 2 tbsp cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • Farsz
  • 3/4 kg wydrylowanych wiśni
  • 2 tbsp mąki ziemniaczanej
  • 1/2 tsp cynamonu
  • cukier puder
Wskazówki
  1. W dużej misce mieszamy: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i cukier waniliowy. Dodajemy posiekane masło, żółtka i śmietanę. Szybko zagniatamy jednolite ciasto.
  2. 1/3 ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika, pozostałą część ciasta chłodzimy około 30 minut w lodówce, po czym rozwałkowujemy je na prostokątny placek i wykładamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Wiśnie posypujemy mąką ziemniaczaną i cynamonem, mieszamy i umieszczamy na przygotowanym cieście. Zamrożony kawałek ciasta ścieramy na grubej tarce i posypujemy nim wierzch placka.
  4. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C i pieczemy około 40-45 minut. Upieczone studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Notatki

Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 24x30.