Babeczki różane

Ilość: 12 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 35 min. Przyrządzanie: 20 min. Czas całkowity: 55 min.

Składniki

0/12 Składników
Dostosuj porcje
    Ciasto na babeczki
  • Krem
  • Dodatkowo: konfitura różana, a do ozdoby płatki róż, galaretki różane

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Roztapiamy masło i odstawiamy do przestudzenia. W misie miksera umieszczamy jajka, cukier puder i zaczynamy ubijanie. Następnie dodajemy składniki w następującej kolejności: mleko, woda różana, rozpuszczone masło, mąka i proszek do pieczenia.
  • Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C z termoobiegiem. Papilotki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości i pieczemy około 20-25 minut. Po przestudzeniu nadziewamy babeczki konfiturą różaną za pomocą szprycy z długą końcówka.
  • Serek mascarpone ubijamy razem ze śmietanką na sztywną masę. Dodajemy cukier puder, syrop różany, konfiturę i wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Krem wkładamy do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskamy na wierzch babeczek. Ozdabiamy płatkami i galaretkami. Smacznego!

Notatki

Do pieczenia tych babeczek użyłam wyrobów różanych, które kupiłam w Bułgarii: wody różanej Stellar Rose-Bio, syropu różanego, konfitury różanej i galaretek różanych. Bez problemu kupicie te produkty w Polsce, konfitura z płatków róż jest w każdym supermarkecie, a woda różana i galaretki  w sklepach internetowych.

Dodaj komentarz