Kategoria: Ciasteczka, Coś słodkiego
Sposób przyrządzenia: Pieczenie
Ilość:
12 Servings
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 35 min.
Przyrządzanie:
20 min.
Czas całkowity:
55 min.
Składniki
Dostosuj porcje
-
Ciasto na babeczki
- Krem
- Dodatkowo: konfitura różana, a do ozdoby płatki róż, galaretki różane
Wskazówki
- Roztapiamy masło i odstawiamy do przestudzenia. W misie miksera umieszczamy jajka, cukier puder i zaczynamy ubijanie. Następnie dodajemy składniki w następującej kolejności: mleko, woda różana, rozpuszczone masło, mąka i proszek do pieczenia.
- Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C z termoobiegiem. Papilotki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości i pieczemy około 20-25 minut. Po przestudzeniu nadziewamy babeczki konfiturą różaną za pomocą szprycy z długą końcówka.
- Serek mascarpone ubijamy razem ze śmietanką na sztywną masę. Dodajemy cukier puder, syrop różany, konfiturę i wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Krem wkładamy do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskamy na wierzch babeczek. Ozdabiamy płatkami i galaretkami. Smacznego!
Notatki
Do pieczenia tych babeczek użyłam wyrobów różanych, które kupiłam w Bułgarii: wody różanej Stellar Rose-Bio, syropu różanego, konfitury różanej i galaretek różanych. Bez problemu kupicie te produkty w Polsce, konfitura z płatków róż jest w każdym supermarkecie, a woda różana i galaretki w sklepach internetowych.