Babeczki różane

Porcje: 12 yield(s)
Przygotowanie: 35 minut
Przyrządzanie: 20 minut
Czas całkowity: 55 minut
Składniki
    Ciasto na babeczki
  • 2 jajka
  • 150 g cukru pudru
  • 110 g masła
  • 80 ml mleka
  • 20 ml wody różanej spożywczej (np. STELLAR ROSE)
  • 180 g mąki pszennej
  • 1 tsp proszku do pieczenia
  • Krem
  • 250 g serem mascarpone
  • 200 g śmietana 30%
  • 2 tsp cukier puder
  • 2 tbsp syrop różany
  • 2 tbsp konfitury różanej
  • Dodatkowo: konfitura różana, a do ozdoby płatki róż, galaretki różane
Wskazówki
  1. Roztapiamy masło i odstawiamy do przestudzenia. W misie miksera umieszczamy jajka, cukier puder i zaczynamy ubijanie. Następnie dodajemy składniki w następującej kolejności: mleko, woda różana, rozpuszczone masło, mąka i proszek do pieczenia.
  2. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C z termoobiegiem. Papilotki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości i pieczemy około 20-25 minut. Po przestudzeniu nadziewamy babeczki konfiturą różaną za pomocą szprycy z długą końcówka.
  3. Serek mascarpone ubijamy razem ze śmietanką na sztywną masę. Dodajemy cukier puder, syrop różany, konfiturę i wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Krem wkładamy do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskamy na wierzch babeczek. Ozdabiamy płatkami i galaretkami. Smacznego!
Notatki

Do pieczenia tych babeczek użyłam wyrobów różanych, które kupiłam w Bułgarii: wody różanej Stellar Rose-Bio, syropu różanego, konfitury różanej i galaretek różanych. Bez problemu kupicie te produkty w Polsce, konfitura z płatków róż jest w każdym supermarkecie, a woda różana i galaretki  w sklepach internetowych.