Ciasto z musem czekoladowym i wiśniami

Czekoladowe ciasto, czekoladowy mus i wiśnie w galaretce. Czy może być coś lepszego do kawy?
Porcje: 8 yield(s)
Przygotowanie: 60 minut
Przyrządzanie: 240 minut
Czas całkowity: 300 minut
Składniki
    Składniki na ciasto
  • 1 jajko
  • 1/2 cup maślanki
  • 1/4 cup oleju rzepakowego
  • 1/2 cup cukru
  • 1/2 cup mąki
  • 2 tbsp kakao
  • 1 tsp ekstraktu z wanilli
  • 1 tsp proszku do pieczenia
  • Składniki na masę czekoladową
  • 250 g sera mascarpone
  • 500 ml śmietany 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 tbsp cukru pudru
  • 4 tsp żelatyny (+ 80 ml wrzątku)
  • Dodatkowo
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 450 g drylowanych wiśni (mogą być mrożone)
Wskazówki
  1. Zaczynamy od przygotowania ciasta czekoladowego. Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i miksujemy, aż powstanie jednolita gładka masa. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150°C około 35 minut. Po upieczeniu, ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Gdy wystygnie usuwamy z ciasta papier i ponownie umieszczamy je w tortownicy.
  2. 200 ml śmietany wlewamy do rondelka i stawiamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia. Śmietanę zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Do 80 ml wrzątku wsypujemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, a następnie dodajemy ją do czekolady. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
  3. Pozostałą śmietanę (300ml) łączymy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem i miksujemy, aż powstanie gęsta masa. Następnie dodajemy do niej rozpuszczoną czekoladę z żelatyną. Wszystkie składniki mieszamy, aż powstanie jednorodna masa. Przygotowany czekoladowy mus wylewamy na ciasto i umieszczamy w lodówce na minimum 2 godziny.
  4. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku, dodajemy wiśnie i odstawiamy do przestudzenia. Chłodną galaretkę wylewamy na czekoladowy mus i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego!
Notatki

Użyłam tortownicy 24 cm.