Ciasto z musem czekoladowym i wiśniami
Czekoladowe ciasto, czekoladowy mus i wiśnie w galaretce. Czy może być coś lepszego do kawy?
Porcje:
8
yield(s)
Przygotowanie:
60
minut
Przyrządzanie:
240
minut
Czas całkowity:
300
minut
Składniki
Składniki na ciasto
-
1
jajko
-
1/2
cup
maślanki
-
1/4
cup
oleju rzepakowego
-
1/2
cup
cukru
-
1/2
cup
mąki
-
2
tbsp
kakao
-
1
tsp
ekstraktu z wanilli
-
1
tsp
proszku do pieczenia
Składniki na masę czekoladową
-
250
g
sera mascarpone
-
500
ml
śmietany 30%
-
200
g
gorzkiej czekolady
-
2
tbsp
cukru pudru
-
4
tsp
żelatyny
(+ 80 ml wrzątku)
Dodatkowo
-
1
galaretka wiśniowa
-
450
g
drylowanych wiśni
(mogą być mrożone)
Wskazówki
-
Zaczynamy od przygotowania ciasta czekoladowego. Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i miksujemy, aż powstanie jednolita gładka masa. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150°C około 35 minut. Po upieczeniu, ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Gdy wystygnie usuwamy z ciasta papier i ponownie umieszczamy je w tortownicy.
-
200 ml śmietany wlewamy do rondelka i stawiamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia. Śmietanę zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Do 80 ml wrzątku wsypujemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, a następnie dodajemy ją do czekolady. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
-
Pozostałą śmietanę (300ml) łączymy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem i miksujemy, aż powstanie gęsta masa. Następnie dodajemy do niej rozpuszczoną czekoladę z żelatyną. Wszystkie składniki mieszamy, aż powstanie jednorodna masa. Przygotowany czekoladowy mus wylewamy na ciasto i umieszczamy w lodówce na minimum 2 godziny.
-
Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku, dodajemy wiśnie i odstawiamy do przestudzenia. Chłodną galaretkę wylewamy na czekoladowy mus i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego!