Krem z pieczonych pomidorów

Ilość: 4 Servings Trudność: Średnia Przygotowanie: 30 min. Przyrządzanie: 25 min. Czas całkowity: 55 min.

Składniki

0/10 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Pomidory obieramy ze skóry (najlepiej zalać wrzątkiem na minutę). Kroimy na ćwiartki, usuwamy twarde środki i układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą. Do pomidorów dodajemy ząbki czosnku w łupinach. Posypujemy solą, ziołami, świeżo zmielonym pieprzem i skrapiamy oliwą.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C. około 20-25 minut. Odstawiamy na chwilę do przestudzenia.
  • Następnie do garnka wyciskamy z łupinek upieczony czosnek i dodajemy pomidory. Wszystko miksujemy na gładką masę. Ja lubię gęsty i intensywny krem pomidorowy, więc na tym kończę, ale jeżeli chcesz złagodzić smak, dodaj bulion i słodką śmietanę.
  • Zupę nalewamy do miseczek, skrapiamy oliwą i posypujemy serem feta, pestkami dyni i nasionami słonecznika prażonymi na suchej patelni. Podajemy z grillowaną bagietką. Smacznego!

Dodaj komentarz