Kategoria: Zupy
Sposób przyrządzenia: Obróbka termiczna, Pieczenie
Ilość:
4 Servings
Trudność: Średnia
Przygotowanie: 30 min.
Przyrządzanie:
25 min.
Czas całkowity:
55 min.
Składniki
Dostosuj porcje
Wskazówki
- Pomidory obieramy ze skóry (najlepiej zalać wrzątkiem na minutę). Kroimy na ćwiartki, usuwamy twarde środki i układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą. Do pomidorów dodajemy ząbki czosnku w łupinach. Posypujemy solą, ziołami, świeżo zmielonym pieprzem i skrapiamy oliwą.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C. około 20-25 minut. Odstawiamy na chwilę do przestudzenia.
- Następnie do garnka wyciskamy z łupinek upieczony czosnek i dodajemy pomidory. Wszystko miksujemy na gładką masę. Ja lubię gęsty i intensywny krem pomidorowy, więc na tym kończę, ale jeżeli chcesz złagodzić smak, dodaj bulion i słodką śmietanę.
- Zupę nalewamy do miseczek, skrapiamy oliwą i posypujemy serem feta, pestkami dyni i nasionami słonecznika prażonymi na suchej patelni. Podajemy z grillowaną bagietką. Smacznego!