Krem z pieczonych pomidorów
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Przyrządzanie:
25
minut
Czas całkowity:
55
minut
Składniki
-
1 1/2
kg
pomidorów
-
1
główka czosnku
(duża)
-
6
tbsp
oliwy
-
tymianek, bazylia, oregano
(świeże lub suszone)
-
sól morska, pieprz
-
1
ser feta
-
nasiona słonecznika, pestki dyni
-
1
bagietka
-
⅓
cup
słodkiej śmietany
(opcjonalnie)
-
1
cup
bulionu warzywnego
(opcjonalnie)
Wskazówki
-
Pomidory obieramy ze skóry (najlepiej zalać wrzątkiem na minutę). Kroimy na ćwiartki, usuwamy twarde środki i układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą. Do pomidorów dodajemy ząbki czosnku w łupinach.
Posypujemy solą, ziołami, świeżo zmielonym pieprzem i skrapiamy oliwą.
-
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C. około 20-25 minut. Odstawiamy na chwilę do przestudzenia.
-
Następnie do garnka wyciskamy z łupinek upieczony czosnek i dodajemy pomidory. Wszystko miksujemy na gładką masę. Ja lubię gęsty i intensywny krem pomidorowy, więc na tym kończę, ale jeżeli chcesz złagodzić smak, dodaj bulion i słodką śmietanę.
-
Zupę nalewamy do miseczek, skrapiamy oliwą i posypujemy serem feta, pestkami dyni i nasionami słonecznika prażonymi na suchej patelni. Podajemy z grillowaną bagietką. Smacznego!