Krem z pieczonych pomidorów

Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Przyrządzanie: 25 minut
Czas całkowity: 55 minut
Składniki
  • 1 1/2 kg pomidorów
  • 1 główka czosnku (duża)
  • 6 tbsp oliwy
  • tymianek, bazylia, oregano (świeże lub suszone)
  • sól morska, pieprz
  • 1 ser feta
  • nasiona słonecznika, pestki dyni
  • 1 bagietka
  • cup słodkiej śmietany (opcjonalnie)
  • 1 cup bulionu warzywnego (opcjonalnie)
Wskazówki
  1. Pomidory obieramy ze skóry (najlepiej zalać wrzątkiem na minutę). Kroimy na ćwiartki, usuwamy twarde środki i układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą. Do pomidorów dodajemy ząbki czosnku w łupinach. Posypujemy solą, ziołami, świeżo zmielonym pieprzem i skrapiamy oliwą.
  2. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C. około 20-25 minut. Odstawiamy na chwilę do przestudzenia.
  3. Następnie do garnka wyciskamy z łupinek upieczony czosnek i dodajemy pomidory. Wszystko miksujemy na gładką masę. Ja lubię gęsty i intensywny krem pomidorowy, więc na tym kończę, ale jeżeli chcesz złagodzić smak, dodaj bulion i słodką śmietanę.
  4. Zupę nalewamy do miseczek, skrapiamy oliwą i posypujemy serem feta, pestkami dyni i nasionami słonecznika prażonymi na suchej patelni. Podajemy z grillowaną bagietką. Smacznego!