
Ilość:
12 Porcja
Trudność: Średnia
Przygotowanie: 10 min.
Przyrządzanie:
30 min.
Czas całkowity:
40 min.
Wytrawne muffiny własnego wypieku podane ze szpinakowym kremem i przepiórczym jajem będą wspaniałą dekoracją wielkanocnego stołu. Wasi domownicy i goście będą zachwyceni ich wyglądem i smakiem. Polecam!
Składniki
Dostosuj porcje
-
Składniki na ciasto
- Składniki na krem szpinakowy
- Dodatkowo
Wskazówki
- Zaczynamy od przygotowania muffinek. Do misy miksera wkładamy mokre składniki: olej, mleko i jajka i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy starty na dużych oczkach ser i mieszamy łyżką.
- Formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami i do każdej wlewamy ciasto do 3/4 wysokości. Muffinki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C, około 15-20 minut. Studzimy.
- Do miski wkładamy odciśnięty szpinak, serek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Krem szpinakowy nakładamy na muffinki łyżeczką lub za pomocą rękawa cukierniczego.
- Muffinki ozdabiamy przekrojonym na pół przepiórczym jajem, czerwonym pieprzem i natką pietruszki. Smacznego!