Wytrawne muffiny ze szpinakowym kremem
Wytrawne muffiny własnego wypieku podane ze szpinakowym kremem i przepiórczym jajem będą wspaniałą dekoracją wielkanocnego stołu. Wasi domownicy i goście będą zachwyceni ich wyglądem i smakiem. Polecam!
Porcje:
12
yield(s)
Przygotowanie:
10
minut
Przyrządzanie:
30
minut
Czas całkowity:
40
minut
Składniki
Składniki na ciasto
-
2
jajka L
-
75
ml
oleju rzepakowego
-
200
ml
mleka
-
250
g
mąki pszennej
-
1
tsp
proszku do pieczenia
-
150
g
wędzonego oscypka lub innego żółtego ser
Składniki na krem szpinakowy
-
500
g
serek kanapkowy śmietankowy
-
100
g
szpinak mrożony siekany
-
3
ząbki czosnku
-
sól, pieprz
Dodatkowo
-
12
sztuk jaj przepiórczych ugotowanych na twardo
-
natka pietruszki
-
czerwony pieprz w ziarnach
Wskazówki
-
Zaczynamy od przygotowania muffinek. Do misy miksera wkładamy mokre składniki: olej, mleko i jajka i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy starty na dużych oczkach ser i mieszamy łyżką.
-
Formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami i do każdej wlewamy ciasto do 3/4 wysokości. Muffinki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C, około 15-20 minut. Studzimy.
-
Do miski wkładamy odciśnięty szpinak, serek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Krem szpinakowy nakładamy na muffinki łyżeczką lub za pomocą rękawa cukierniczego.
-
Muffinki ozdabiamy przekrojonym na pół przepiórczym jajem, czerwonym pieprzem i natką pietruszki. Smacznego!