Wytrawne muffiny ze szpinakowym kremem

Wytrawne muffiny własnego wypieku podane ze szpinakowym kremem i przepiórczym jajem będą wspaniałą dekoracją wielkanocnego stołu. Wasi domownicy i goście będą zachwyceni ich wyglądem i smakiem. Polecam!
Porcje: 12 yield(s)
Przygotowanie: 10 minut
Przyrządzanie: 30 minut
Czas całkowity: 40 minut
Składniki
    Składniki na ciasto
  • 2 jajka L
  • 75 ml oleju rzepakowego
  • 200 ml mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 tsp proszku do pieczenia
  • 150 g wędzonego oscypka lub innego żółtego ser
  • Składniki na krem szpinakowy
  • 500 g serek kanapkowy śmietankowy
  • 100 g szpinak mrożony siekany
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • Dodatkowo
  • 12 sztuk jaj przepiórczych ugotowanych na twardo
  • natka pietruszki
  • czerwony pieprz w ziarnach
Wskazówki
  1. Zaczynamy od przygotowania muffinek. Do misy miksera wkładamy mokre składniki: olej, mleko i jajka i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy starty na dużych oczkach ser i mieszamy łyżką.
  2. Formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami i do każdej wlewamy ciasto do 3/4 wysokości. Muffinki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C, około 15-20 minut. Studzimy.
  3. Do miski wkładamy odciśnięty szpinak, serek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Krem szpinakowy nakładamy na muffinki łyżeczką lub za pomocą rękawa cukierniczego.
  4. Muffinki ozdabiamy przekrojonym na pół przepiórczym jajem, czerwonym pieprzem i natką pietruszki. Smacznego!