Pasztet jajeczno-porowy z chrzanem

Ilość: 6 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 20 min. Przyrządzanie: 50 min. Czas całkowity: 1 godz. 10 min.

Na wielkanocnym stole królują jajka i  pasztety. Ja dziś proponuję wegetariańską wersję – pasztet jajeczny z porem i chrzanem.

Składniki

0/9 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/5 Wskazówki
  • Pora kroimy w półplasterki. Na patelni rozpuszczamy masło i przesmażamy pora. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • Jajka ugotowane na twardo kroimy w kosteczkę.
  • W dużej misce łączymy surowe jajka z serkiem almette i chrzanem. Następnie dodajemy usmażonego pora, pokrojone jajka, kaszę manę i wszystko mieszamy. Na końcu masę doprawiamy solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem.
  • Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, który dodatkowo smarujemy olejem. Do formy wykładamy masę jajeczną i wyrównujemy.
  • Pasztet pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 50 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie wstawiamy go na całą noc do lodówki, aby ładnie stężał. Smacznego!

Notatki

Użyłam małej keksówki 12x26. Jeżeli nie lubicie chrzanu możecie go pominąć i użyć np. Almette z ziołami i dodatkowo dodać do masy jajecznej koperek lub pietruszkę.

Dodaj komentarz