Pasztet jajeczno-porowy z chrzanem
Na wielkanocnym stole królują jajka i pasztety. Ja dziś proponuję wegetariańską wersję - pasztet jajeczny z porem i chrzanem.
Porcje:
6
yield(s)
Przygotowanie:
20
minut
Przyrządzanie:
50
minut
Czas całkowity:
70
minut
Składniki
-
12
jajek ugotowanych na twardo
-
4
jajka surowe
-
2
tbsp
masła
-
2
pory
-
1
opakowanie serka Almette z chrzanem
-
1
tsp
tartego chrzanu
(jeżeli lubicie możecie dodać więcej)
-
1 1/2
tbsp
kaszy manny
-
sól, pieprz, granulowany czosnek
-
szczypiorek, koperek - opcjonalnie
Wskazówki
-
Pora kroimy w półplasterki. Na patelni rozpuszczamy masło i przesmażamy pora. Odstawiamy do wystygnięcia.
-
Jajka ugotowane na twardo kroimy w kosteczkę.
-
W dużej misce łączymy surowe jajka z serkiem almette i chrzanem. Następnie dodajemy usmażonego pora, pokrojone jajka, kaszę manę i wszystko mieszamy. Na końcu masę doprawiamy solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem.
-
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, który dodatkowo smarujemy olejem. Do formy wykładamy masę jajeczną i wyrównujemy.
-
Pasztet pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 50 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie wstawiamy go na całą noc do lodówki, aby ładnie stężał. Smacznego!
Notatki
Użyłam małej keksówki 12x26. Jeżeli nie lubicie chrzanu możecie go pominąć i użyć np. Almette z ziołami i dodatkowo dodać do masy jajecznej koperek lub pietruszkę.