Pasztet jajeczno-porowy z chrzanem

Na wielkanocnym stole królują jajka i  pasztety. Ja dziś proponuję wegetariańską wersję - pasztet jajeczny z porem i chrzanem.
Porcje: 6 yield(s)
Przygotowanie: 20 minut
Przyrządzanie: 50 minut
Czas całkowity: 70 minut
Składniki
  • 12 jajek ugotowanych na twardo
  • 4 jajka surowe
  • 2 tbsp masła
  • 2 pory
  • 1 opakowanie serka Almette z chrzanem
  • 1 tsp tartego chrzanu (jeżeli lubicie możecie dodać więcej)
  • 1 1/2 tbsp kaszy manny
  • sól, pieprz, granulowany czosnek
  • szczypiorek, koperek - opcjonalnie
Wskazówki
  1. Pora kroimy w półplasterki. Na patelni rozpuszczamy masło i przesmażamy pora. Odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Jajka ugotowane na twardo kroimy w kosteczkę.
  3. W dużej misce łączymy surowe jajka z serkiem almette i chrzanem. Następnie dodajemy usmażonego pora, pokrojone jajka, kaszę manę i wszystko mieszamy. Na końcu masę doprawiamy solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem.
  4. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, który dodatkowo smarujemy olejem. Do formy wykładamy masę jajeczną i wyrównujemy.
  5. Pasztet pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 50 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie wstawiamy go na całą noc do lodówki, aby ładnie stężał. Smacznego!
Notatki

Użyłam małej keksówki 12x26. Jeżeli nie lubicie chrzanu możecie go pominąć i użyć np. Almette z ziołami i dodatkowo dodać do masy jajecznej koperek lub pietruszkę.