Chaczapuri adżarskie

Ilość: 4 Servings Trudność: Średnia Przygotowanie: 1 godz. 30 min. Przyrządzanie: 20 min. Czas całkowity: 1 godz. 50 min.

Łódka z drożdżowego ciasta, w której znajduje się ser, jajko oraz masło to jedno z najpopularniejszych gruzińskich dań. Oryginalnie farsz szykowany jest z sera imeruli, ja zastępuje go mieszanką innych dostępnych serów, też smakuje pysznie. Polecam!

Składniki

0/12 Składników
Dostosuj porcje
    Składniki na ciasto
  • Dodatkowo

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe wkładamy do misy miksera i zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około jedną godzinę.
  • Twarde sery ścieramy na dużych oczkach, fetę kruszymy. Wszystkie sery umieszczamy w misce dodajemy mleko, mąkę, mieszamy i odstawiamy.
  • Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 równe części. Formujemy kule, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 15 minut do wyrośnięcia. Kule rozwałkowujemy na owalny placek. Brzegi z dwóch stron zwijamy w rulon i sklejamy na końcach, aby powstał kształt łódki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Uformowane łódki przenosimy na blachę i wypełniamy serem. Brzegi łódki smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  • Chaczapuri pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C, przez około 12 minut. Następnie wyjmujemy i na każdej łódce układamy surowe żółtko (można całe jajko). Wstawiamy jeszcze do piekarnika na 2 minuty. Chaczpuri podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika z kostką masła, która się rozpuści pod wpływem temperatury. Smacznego!

Dodaj komentarz