Chaczapuri adżarskie
Łódka z drożdżowego ciasta, w której znajduje się ser, jajko oraz masło to jedno z najpopularniejszych gruzińskich dań. Oryginalnie farsz szykowany jest z sera imeruli, ja zastępuje go mieszanką innych dostępnych serów, też smakuje pysznie. Polecam!
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
90
minut
Przyrządzanie:
20
minut
Czas całkowity:
110
minut
Składniki
Składniki na ciasto
-
0,5
kg
mąki pszennej
-
200
ml
ciepłego mleka
-
150
ml
ciepłej wody
-
7
g
drożdży suszonych instant
-
1
tsp
cukru
-
1
tsp
soli
-
4
tbsp
oliwy
Dodatkowo
-
600
g
mieszanki serów
(ja użyłam mozzarelli, cheddara, oscypka i fety)
-
5
tbsp
mleka
-
1
tbsp
mąki
-
5
jajek
-
40
g
masła
Wskazówki
-
Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe wkładamy do misy miksera i zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około jedną godzinę.
-
Twarde sery ścieramy na dużych oczkach, fetę kruszymy. Wszystkie sery umieszczamy w misce dodajemy mleko, mąkę, mieszamy i odstawiamy.
-
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 równe części. Formujemy kule, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 15 minut do wyrośnięcia. Kule rozwałkowujemy na owalny placek. Brzegi z dwóch stron zwijamy w rulon i sklejamy na końcach, aby powstał kształt łódki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Uformowane łódki przenosimy na blachę i wypełniamy serem. Brzegi łódki smarujemy roztrzepanym jajkiem.
-
Chaczapuri pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C, przez około 12 minut. Następnie wyjmujemy i na każdej łódce układamy surowe żółtko (można całe jajko). Wstawiamy jeszcze do piekarnika na 2 minuty. Chaczpuri podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika z kostką masła, która się rozpuści pod wpływem temperatury. Smacznego!