Chaczapuri adżarskie

Łódka z drożdżowego ciasta, w której znajduje się ser, jajko oraz masło to jedno z najpopularniejszych gruzińskich dań. Oryginalnie farsz szykowany jest z sera imeruli, ja zastępuje go mieszanką innych dostępnych serów, też smakuje pysznie. Polecam!
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 90 minut
Przyrządzanie: 20 minut
Czas całkowity: 110 minut
Składniki
    Składniki na ciasto
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 150 ml ciepłej wody
  • 7 g drożdży suszonych instant
  • 1 tsp cukru
  • 1 tsp soli
  • 4 tbsp oliwy
  • Dodatkowo
  • 600 g mieszanki serów (ja użyłam mozzarelli, cheddara, oscypka i fety)
  • 5 tbsp mleka
  • 1 tbsp mąki
  • 5 jajek
  • 40 g masła
Wskazówki
  1. Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe wkładamy do misy miksera i zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około jedną godzinę.
  2. Twarde sery ścieramy na dużych oczkach, fetę kruszymy. Wszystkie sery umieszczamy w misce dodajemy mleko, mąkę, mieszamy i odstawiamy.
  3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 równe części. Formujemy kule, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 15 minut do wyrośnięcia. Kule rozwałkowujemy na owalny placek. Brzegi z dwóch stron zwijamy w rulon i sklejamy na końcach, aby powstał kształt łódki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Uformowane łódki przenosimy na blachę i wypełniamy serem. Brzegi łódki smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  4. Chaczapuri pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C, przez około 12 minut. Następnie wyjmujemy i na każdej łódce układamy surowe żółtko (można całe jajko). Wstawiamy jeszcze do piekarnika na 2 minuty. Chaczpuri podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika z kostką masła, która się rozpuści pod wpływem temperatury. Smacznego!