Bułeczki maślane

Ilość: 12 Porcje Trudność: Łatwa Przygotowanie: 3 godz. Przyrządzanie: 30 min. Czas całkowity: 3 godz. 30 min.

Drożdżowe bułeczki,  idealne na śniadanie 🙂 Pyszne z masłem i dżemem.

Składniki

0/7 Składników
Dostosuj porcje
  • Dodatkowo: 1 jajko + 2 łyżki mleka

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, cukier i wlewamy ciepłe mleko. Zagniatamy ciasto. Pod koniec zagniatania dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy, aż całe się wchłonie, a ciasto będzie miękkie i sprężyste. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na koło 1 godzinę.
  • Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy. Dzielimy na 12 części. Z każdej formujemy podłużną bułeczkę i układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°C. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Smacznego!

Dodaj komentarz