Bułeczki maślane

Drożdżowe bułeczki,  idealne na śniadanie :) Pyszne z masłem i dżemem.
Porcje: 12 yield(s)
Przygotowanie: 180 minut
Przyrządzanie: 30 minut
Czas całkowity: 210 minut
Składniki
  • 550 g mąki pszennej
  • 7 g drożdże instant
  • 3 tbsp cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 6 tbsp rozpuszczonego masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • Dodatkowo: 1 jajko + 2 łyżki mleka
Wskazówki
  1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, cukier i wlewamy ciepłe mleko. Zagniatamy ciasto. Pod koniec zagniatania dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy, aż całe się wchłonie, a ciasto będzie miękkie i sprężyste. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na koło 1 godzinę.
  2. Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy. Dzielimy na 12 części. Z każdej formujemy podłużną bułeczkę i układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
  3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°C. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Smacznego!