Bułeczki maślane
Drożdżowe bułeczki, idealne na śniadanie :) Pyszne z masłem i dżemem.
Porcje:
12
yield(s)
Przygotowanie:
180
minut
Przyrządzanie:
30
minut
Czas całkowity:
210
minut
Składniki
-
550
g
mąki pszennej
-
7
g
drożdże instant
-
3
tbsp
cukru
-
250
ml
ciepłego mleka
-
6
tbsp
rozpuszczonego masła
-
2
jajka
-
szczypta soli
Dodatkowo: 1 jajko + 2 łyżki mleka
Wskazówki
-
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, cukier i wlewamy ciepłe mleko. Zagniatamy ciasto. Pod koniec zagniatania dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy, aż całe się wchłonie, a ciasto będzie miękkie i sprężyste.
Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na koło 1 godzinę.
-
Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy. Dzielimy na 12 części. Z każdej formujemy podłużną bułeczkę i układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
-
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°C. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Smacznego!