Ilość:
12 Servings
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 1 godz. 30 min.
Przyrządzanie:
15 min.
Czas całkowity:
1 godz. 45 min.
Cebularz wywodzi się z kuchni żydowskiej, jest to jeden z najbardziej popularnych produktów tradycyjnych w województwie lubelskim.
Składniki
Dostosuj porcje
-
Ciasto
- Farsz
Wskazówki
- Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, drożdże, ciepłą wodę i jajko. Zagniatamy ciasto drożdżowe robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Następnie wykładamy je na podsypany mąką blat i wyrabiamy jeszcze przez 10 minut. Formujemy kulę i przekładamy ciasto do wysypanej mąką miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- W międzyczasie przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni na oleju rzepakowym. Po wyłączeniu ognia dodajemy mak i solimy farsz.
- Po około 1 godzinie, gdy ciasto ładnie wyrosło (podwoiło swoją objętość) dodajemy 2 łyżki oleju i ponownie wyrabiamy, aż ciasto stanie się gładkie i lśniące. Następnie ciasto dzielimy na 12 równych części, formujemy owalne placki, smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy farsz i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy na 15 minut.
- Cebularze pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C około 15 minut. Smacznego!