Cebularze lubelskie

Ilość: 12 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 1 godz. 30 min. Przyrządzanie: 15 min. Czas całkowity: 1 godz. 45 min.

Cebularz wywodzi się z kuchni żydowskiej, jest to jeden z najbardziej popularnych produktów tradycyjnych w województwie lubelskim.

Składniki

0/12 Składników
Dostosuj porcje
    Ciasto
  • Farsz

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, drożdże, ciepłą wodę i jajko. Zagniatamy ciasto drożdżowe robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Następnie wykładamy je na podsypany mąką blat i wyrabiamy jeszcze przez 10 minut. Formujemy kulę i przekładamy ciasto do wysypanej mąką miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • W międzyczasie przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni na oleju rzepakowym. Po wyłączeniu ognia dodajemy mak i solimy farsz.
  • Po około 1 godzinie, gdy ciasto ładnie wyrosło (podwoiło swoją objętość) dodajemy 2 łyżki oleju i ponownie wyrabiamy, aż ciasto stanie się gładkie i lśniące. Następnie ciasto dzielimy na 12 równych części, formujemy owalne placki, smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy farsz i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy na 15 minut.
  • Cebularze pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C około 15 minut. Smacznego!

Dodaj komentarz