Cebularze lubelskie

Cebularz wywodzi się z kuchni żydowskiej, jest to jeden z najbardziej popularnych produktów tradycyjnych w województwie lubelskim.
Porcje: 12 yield(s)
Przygotowanie: 90 minut
Przyrządzanie: 15 minut
Czas całkowity: 105 minut
Składniki
    Ciasto
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 cup wody
  • 1 jajko
  • 1 tbsp cukru
  • 1 tsp soli
  • 7 g drożdży suchych instant
  • 2 tbsp oleju rzepakowego
  • Farsz
  • 600 g cebuli
  • 2 tbsp maku
  • 1/2 tsp soli
  • 2 tbsp oleju rzepakowego
  • 1 roztrzepane jajko do smarowania ciasta
Wskazówki
  1. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, drożdże, ciepłą wodę i jajko. Zagniatamy ciasto drożdżowe robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Następnie wykładamy je na podsypany mąką blat i wyrabiamy jeszcze przez 10 minut. Formujemy kulę i przekładamy ciasto do wysypanej mąką miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  2. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni na oleju rzepakowym. Po wyłączeniu ognia dodajemy mak i solimy farsz.
  3. Po około 1 godzinie, gdy ciasto ładnie wyrosło (podwoiło swoją objętość) dodajemy 2 łyżki oleju i ponownie wyrabiamy, aż ciasto stanie się gładkie i lśniące. Następnie ciasto dzielimy na 12 równych części, formujemy owalne placki, smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy farsz i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy na 15 minut.
  4. Cebularze pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C około 15 minut. Smacznego!