Cebularze lubelskie
Cebularz wywodzi się z kuchni żydowskiej, jest to jeden z najbardziej popularnych produktów tradycyjnych w województwie lubelskim.
Porcje:
12
yield(s)
Przygotowanie:
90
minut
Przyrządzanie:
15
minut
Czas całkowity:
105
minut
Składniki
Ciasto
-
0,5
kg
mąki pszennej
-
1
cup
wody
-
1
jajko
-
1
tbsp
cukru
-
1
tsp
soli
-
7
g
drożdży suchych instant
-
2
tbsp
oleju rzepakowego
Farsz
-
600
g
cebuli
-
2
tbsp
maku
-
1/2
tsp
soli
-
2
tbsp
oleju rzepakowego
-
1
roztrzepane jajko do smarowania ciasta
Wskazówki
-
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, drożdże, ciepłą wodę i jajko. Zagniatamy ciasto drożdżowe robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Następnie wykładamy je na podsypany mąką blat i wyrabiamy jeszcze przez 10 minut. Formujemy kulę i przekładamy ciasto do wysypanej mąką miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
-
W międzyczasie przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni na oleju rzepakowym. Po wyłączeniu ognia dodajemy mak i solimy farsz.
-
Po około 1 godzinie, gdy ciasto ładnie wyrosło (podwoiło swoją objętość) dodajemy 2 łyżki oleju i ponownie wyrabiamy, aż ciasto stanie się gładkie i lśniące. Następnie ciasto dzielimy na 12 równych części, formujemy owalne placki, smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy farsz i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy na 15 minut.
-
Cebularze pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C około 15 minut. Smacznego!