Ilość:
8 Servings
Trudność: Średnia
Przygotowanie: 1 godz. 15 min.
Przyrządzanie:
1 godz. 15 min.
Czas całkowity:
2 godz. 30 min.
Kto rano wstaje … ten je na śniadanie drożdżowe rollsy z borówkami. Do tego kawa z mlekiem i już nic więcej człowiekowi do szczęścia nie potrzeba w ten sobotni poranek 🙂
Do misy miksera przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, drożdże, ciepłe mleko, rozpuszczone masło i jajka. Zagniatamy ciasto drożdżowe robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Ciasto wyjmujemy na blat, chwile wyrabiamy i rozwałkowujemy na prostokąt. Posypujemy borówkami i zwijamy w rulon, kroimy go na 8 rollsów.
Poporcjowane ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika, smarujemy rollsy rozmąconym jajkiem z mlekiem. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C około 40 minut.
Gdy ciasto się studzi przygotowujemy polewę. Mleko z masłem podgrzewamy w rondelku, dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie jednolita masa. Wystudzone rollsy polewamy polewą z białej czekolady. Smacznego!