Drożdżowe rollsy z borówkami
Kto rano wstaje ... ten je na śniadanie drożdżowe rollsy z borówkami. Do tego kawa z mlekiem i już nic więcej człowiekowi do szczęścia nie potrzeba w ten sobotni poranek :)
Porcje:
8
yield(s)
Przygotowanie:
75
minut
Przyrządzanie:
75
minut
Czas całkowity:
150
minut
Składniki
Składniki na ciasto
-
570
g
mąki pszennej
-
55
g
cukru
-
8
g
drożdży instant
-
125
ml
ciepłego mleka
-
3
jajka
-
100
g
roztopionego masła
Dodatkowo
-
300
g
borówek
(użyłam mrożonych)
-
1
jajko + łyżka mleka
Polewa
-
1
tabliczka białej czekolady
(100g)
-
25
g
masła
-
25
ml
mleka
Wskazówki
-
Do misy miksera przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, drożdże, ciepłe mleko, rozpuszczone masło i jajka. Zagniatamy ciasto drożdżowe robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
-
Ciasto wyjmujemy na blat, chwile wyrabiamy i rozwałkowujemy na prostokąt. Posypujemy borówkami i zwijamy w rulon, kroimy go na 8 rollsów.
-
Poporcjowane ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika, smarujemy rollsy rozmąconym jajkiem z mlekiem. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C około 40 minut.
-
Gdy ciasto się studzi przygotowujemy polewę. Mleko z masłem podgrzewamy w rondelku, dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie jednolita masa. Wystudzone rollsy polewamy polewą z białej czekolady. Smacznego!