Drożdżowe rollsy z borówkami

Kto rano wstaje ... ten je na śniadanie drożdżowe rollsy z borówkami. Do tego kawa z mlekiem i już nic więcej człowiekowi do szczęścia nie potrzeba w ten sobotni poranek :)
Porcje: 8 yield(s)
Przygotowanie: 75 minut
Przyrządzanie: 75 minut
Czas całkowity: 150 minut
Składniki
    Składniki na ciasto
  • 570 g mąki pszennej
  • 55 g cukru
  • 8 g drożdży instant
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 3 jajka
  • 100 g roztopionego masła
  • Dodatkowo
  • 300 g borówek (użyłam mrożonych)
  • 1 jajko + łyżka mleka
  • Polewa
  • 1 tabliczka białej czekolady (100g)
  • 25 g masła
  • 25 ml mleka
Wskazówki
  1. Do misy miksera przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, drożdże, ciepłe mleko, rozpuszczone masło i jajka. Zagniatamy ciasto drożdżowe robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  2. Ciasto wyjmujemy na blat, chwile wyrabiamy i rozwałkowujemy na prostokąt. Posypujemy borówkami i zwijamy w rulon, kroimy go na 8 rollsów.
  3. Poporcjowane ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika, smarujemy rollsy rozmąconym jajkiem z mlekiem. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C około 40 minut.
  4. Gdy ciasto się studzi przygotowujemy polewę. Mleko z masłem podgrzewamy w rondelku, dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie jednolita masa. Wystudzone rollsy polewamy polewą z białej czekolady. Smacznego!