Kategoria: Dania z drobiu
Sposób przyrządzenia: Pieczenie
Ilość:
3 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 40 min.
Pieczony kurczak w słodkim sosie chili to łatwe i pyszne danie, które zachwyci każdego! Spróbuj!
Słodki sos chili to jeden z moich ulubionych sosów w kuchni orientalnej, moi domownicy też go uwielbiają.
Składniki
Dostosuj porcje
- Dodatkowo: kilka plasterków papryki, posiekana dymka, sezam i limonka
Wskazówki
- Do miski w której będziemy marynować mięso wkładamy skórkę otartą z limonki oraz wyciśnięty sok. Następnie dodajemy sos chili, sojowy i olej roślinny. Wszystko mieszamy, wkładamy kurczaka i obtaczamy go w marynacie. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso odstawiamy.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy całą marynatą i obkładamy plasterkami papryki. Kurczaka pieczemy około 35 minut.
- Przed podaniem ozdabiamy kurczaka plasterkami papryki, sezamem i posiekaną dymką. Podajemy z ryżem i cząstkami limonki. Smacznego!