Pieczony kurczak w słodkim sosie chili

Ilość: 3 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 40 min.

Pieczony kurczak w słodkim sosie chili to łatwe i pyszne danie, które zachwyci każdego! Spróbuj!

Słodki sos chili to jeden z moich ulubionych sosów w kuchni orientalnej, moi domownicy też go uwielbiają.

 

Składniki

0/7 Składników
Dostosuj porcje
  • Dodatkowo: kilka plasterków papryki, posiekana dymka, sezam i limonka

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Do miski w której będziemy marynować mięso wkładamy skórkę otartą z limonki oraz wyciśnięty sok. Następnie dodajemy sos chili, sojowy i olej roślinny. Wszystko mieszamy, wkładamy kurczaka i obtaczamy go w marynacie. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso odstawiamy.
  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy całą marynatą i obkładamy plasterkami papryki. Kurczaka pieczemy około 35 minut.
  • Przed podaniem ozdabiamy kurczaka plasterkami papryki, sezamem i posiekaną dymką. Podajemy z ryżem i cząstkami limonki. Smacznego!

Dodaj komentarz