Pieczony kurczak w słodkim sosie chili
Pieczony kurczak w słodkim sosie chili to łatwe i pyszne danie, które zachwyci każdego! Spróbuj!
Słodki sos chili to jeden z moich ulubionych sosów w kuchni orientalnej, moi domownicy też go uwielbiają.
Porcje:
3
yield(s)
Przygotowanie:
40
minut
Składniki
-
3
filety z piersi kurczaka
-
120
ml
słodkiego sosu chili
-
1
limonka
(sok i skórka)
-
3
tbsp
sosu sojowego
-
3
tbsp
oleju
-
1
papryka szpiczasta
-
sól, pieprz
Dodatkowo: kilka plasterków papryki, posiekana dymka, sezam i limonka
Wskazówki
-
Do miski w której będziemy marynować mięso wkładamy skórkę otartą z limonki oraz wyciśnięty sok.
Następnie dodajemy sos chili, sojowy i olej roślinny. Wszystko mieszamy, wkładamy kurczaka i obtaczamy go w marynacie. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso odstawiamy.
-
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy całą marynatą i obkładamy plasterkami papryki. Kurczaka pieczemy około 35 minut.
-
Przed podaniem ozdabiamy kurczaka plasterkami papryki, sezamem i posiekaną dymką. Podajemy z ryżem i cząstkami limonki. Smacznego!