Pieczony kurczak w słodkim sosie chili

Pieczony kurczak w słodkim sosie chili to łatwe i pyszne danie, które zachwyci każdego! Spróbuj! Słodki sos chili to jeden z moich ulubionych sosów w kuchni orientalnej, moi domownicy też go uwielbiają.  
Porcje: 3 yield(s)
Przygotowanie: 40 minut
Składniki
  • 3 filety z piersi kurczaka
  • 120 ml słodkiego sosu chili
  • 1 limonka (sok i skórka)
  • 3 tbsp sosu sojowego
  • 3 tbsp oleju
  • 1 papryka szpiczasta
  • sól, pieprz
  • Dodatkowo: kilka plasterków papryki, posiekana dymka, sezam i limonka
Wskazówki
  1. Do miski w której będziemy marynować mięso wkładamy skórkę otartą z limonki oraz wyciśnięty sok. Następnie dodajemy sos chili, sojowy i olej roślinny. Wszystko mieszamy, wkładamy kurczaka i obtaczamy go w marynacie. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso odstawiamy.
  2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy całą marynatą i obkładamy plasterkami papryki. Kurczaka pieczemy około 35 minut.
  3. Przed podaniem ozdabiamy kurczaka plasterkami papryki, sezamem i posiekaną dymką. Podajemy z ryżem i cząstkami limonki. Smacznego!