Kategoria: Przekąski
Sposób przyrządzenia: Grillowanie, Pieczenie
Ilość:
2 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 15 min.
Kanapka na ciepło we włoskim stylu to ciekawa propozycja na urozmaicenie codziennych śniadań.
Składniki
Dostosuj porcje
- Przyprawy: sól, pieprz, oregano
Wskazówki
- Pierś z kurczaka kroimy wzdłuż, aby powstały dwa cieńsze kotlety. Mięso marynujemy w oliwie, oregano, soli i pieprzu. Kurczaka grillujemy i odstawiamy, aby mięso odpoczęło. Po tym czasie kroimy go w plastry.
- Ciabattę kroimy wzdłuż i smarujemy pesto obie połówki, układamy plasterki sera cheddar, kurczaka i rukoli. Wkładamy panini do opiekacza na kilka minut. Smacznego!
Notatki
Jak zrobić czerwone pesto?
1/3 szklanki oleju z suszonych pomidorów + 1/2 szklanki suszonych pomidorów + 4 łyżki orzechów pinii lub nerkowców + 1 ząbek czosnku + 1/4 szklanki startego parmezanu + zależnie od upodobań mniejszy lub większy kawałek papryczki chili :)
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze, doprawić solą i pieprzem.