Panini z kurczakiem, cheddarem i czerwonym pesto

Kanapka na ciepło we włoskim stylu to ciekawa propozycja na urozmaicenie codziennych śniadań.    
Porcje: 2 yield(s)
Przygotowanie: 15 minut
Składniki
  • 2 ciabatty
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 100 g sera cheddar
  • 2 tbsp czerwonego pesto (zrób sam, albo skorzystaj z gotowego)
  • 1 tbsp oliwy
  • garść rukoli
  • Przyprawy: sól, pieprz, oregano
Wskazówki
  1. Pierś z kurczaka kroimy wzdłuż, aby powstały dwa cieńsze kotlety. Mięso marynujemy w oliwie, oregano, soli i pieprzu. Kurczaka grillujemy i odstawiamy, aby mięso odpoczęło. Po tym czasie kroimy go w plastry.
  2. Ciabattę kroimy wzdłuż i smarujemy pesto obie połówki, układamy plasterki sera cheddar, kurczaka i rukoli. Wkładamy panini do opiekacza na kilka minut. Smacznego!
Notatki

Jak zrobić czerwone pesto? 1/3 szklanki oleju z suszonych pomidorów + 1/2 szklanki suszonych pomidorów + 4 łyżki orzechów pinii lub nerkowców + 1 ząbek czosnku + 1/4 szklanki startego parmezanu + zależnie od upodobań mniejszy lub większy kawałek papryczki chili :) Wszystkie składniki zmiksować w blenderze, doprawić solą i pieprzem.