Panini z kurczakiem, cheddarem i czerwonym pesto
Kanapka na ciepło we włoskim stylu to ciekawa propozycja na urozmaicenie codziennych śniadań.
Porcje:
2
yield(s)
Przygotowanie:
15
minut
Składniki
-
2
ciabatty
-
1
pojedyncza pierś z kurczaka
-
100
g
sera cheddar
-
2
tbsp
czerwonego pesto
(zrób sam, albo skorzystaj z gotowego)
-
1
tbsp
oliwy
-
garść rukoli
Przyprawy: sól, pieprz, oregano
Wskazówki
-
Pierś z kurczaka kroimy wzdłuż, aby powstały dwa cieńsze kotlety. Mięso marynujemy w oliwie, oregano, soli i pieprzu. Kurczaka grillujemy i odstawiamy, aby mięso odpoczęło. Po tym czasie kroimy go w plastry.
-
Ciabattę kroimy wzdłuż i smarujemy pesto obie połówki, układamy plasterki sera cheddar, kurczaka i rukoli.
Wkładamy panini do opiekacza na kilka minut. Smacznego!
Notatki
Jak zrobić czerwone pesto?
1/3 szklanki oleju z suszonych pomidorów + 1/2 szklanki suszonych pomidorów + 4 łyżki orzechów pinii lub nerkowców + 1 ząbek czosnku + 1/4 szklanki startego parmezanu + zależnie od upodobań mniejszy lub większy kawałek papryczki chili :)
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze, doprawić solą i pieprzem.