Zapiekanka ziemniaczana z oscypkiem

Ilość: 4 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 30 min. Przyrządzanie: 45 min. Czas całkowity: 1 godz. 15 min.

Nie zawsze na obiad musi być mięso. Dzisiaj proponuję zapiekankę ziemniaczaną z cebulą, suszonymi pomidorami i oscypkiem. To proste i sycące danie, z którego przygotowaniem poradzi sobie każdy. Do dzieła!

Składniki

0/9 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie 10 minut. Studzimy i kroimy na plasterki.
  • Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę. Rozgrzewamy olej na patelni i przesmażamy cebulę krótko, żeby się tylko zeszkliła. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałeczki. Oscypka ścieramy na jarzynówce na grubych oczkach.
  • W rondelku rozkłócamy jajka, dodajemy do nich śmietanę, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy: sól, pieprz, oregano, tymianek i paprykę. Wszystko mieszamy.
  • Formę do zapiekania natłuszczamy. Połowę ziemniaków układamy dachówkowo. Posypujemy połową usmażonej cebuli i suszonymi pomidorami. Zalewamy połową śmietankowo-jajecznej mieszaniny. Następnie układamy drugą warstwę: ziemniaki, cebula, suszone pomidory i zalewamy pozostałą porcją mieszaniny. Wierzch posypujemy grubo startym oscypkiem. Formę przykrywamy folią aluminiową. Zapiekankę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 40 minut (po 30 minutach zdejmujemy folię, aby ser ładnie się opiekł). Smacznego!

Dodaj komentarz