Zapiekanka ziemniaczana z oscypkiem

Nie zawsze na obiad musi być mięso. Dzisiaj proponuję zapiekankę ziemniaczaną z cebulą, suszonymi pomidorami i oscypkiem. To proste i sycące danie, z którego przygotowaniem poradzi sobie każdy. Do dzieła!
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Przyrządzanie: 45 minut
Czas całkowity: 75 minut
Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 tbsp oleju rzepakowego
  • 100 g suszonych pomidorów bez zalewy
  • 100 g wędzonego oscypka
  • 500 ml śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • sól, pieprz, tymianek, oregano, słodka papryka
Wskazówki
  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie 10 minut. Studzimy i kroimy na plasterki.
  2. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę. Rozgrzewamy olej na patelni i przesmażamy cebulę krótko, żeby się tylko zeszkliła. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałeczki. Oscypka ścieramy na jarzynówce na grubych oczkach.
  3. W rondelku rozkłócamy jajka, dodajemy do nich śmietanę, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy: sól, pieprz, oregano, tymianek i paprykę. Wszystko mieszamy.
  4. Formę do zapiekania natłuszczamy. Połowę ziemniaków układamy dachówkowo. Posypujemy połową usmażonej cebuli i suszonymi pomidorami. Zalewamy połową śmietankowo-jajecznej mieszaniny. Następnie układamy drugą warstwę: ziemniaki, cebula, suszone pomidory i zalewamy pozostałą porcją mieszaniny. Wierzch posypujemy grubo startym oscypkiem. Formę przykrywamy folią aluminiową. Zapiekankę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 40 minut (po 30 minutach zdejmujemy folię, aby ser ładnie się opiekł). Smacznego!