Zapiekanka ziemniaczana z oscypkiem
Nie zawsze na obiad musi być mięso. Dzisiaj proponuję zapiekankę ziemniaczaną z cebulą, suszonymi pomidorami i oscypkiem. To proste i sycące danie, z którego przygotowaniem poradzi sobie każdy. Do dzieła!
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Przyrządzanie:
45
minut
Czas całkowity:
75
minut
Składniki
-
1
kg
ziemniaków
-
2
cebule
-
2
tbsp
oleju rzepakowego
-
100
g
suszonych pomidorów bez zalewy
-
100
g
wędzonego oscypka
-
500
ml
śmietany 18%
-
2
ząbki czosnku
-
4
jajka
-
sól, pieprz, tymianek, oregano, słodka papryka
Wskazówki
-
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie 10 minut. Studzimy i kroimy na plasterki.
-
Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę. Rozgrzewamy olej na patelni i przesmażamy cebulę krótko, żeby się tylko zeszkliła. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałeczki. Oscypka ścieramy na jarzynówce na grubych oczkach.
-
W rondelku rozkłócamy jajka, dodajemy do nich śmietanę, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy: sól, pieprz, oregano, tymianek i paprykę. Wszystko mieszamy.
-
Formę do zapiekania natłuszczamy. Połowę ziemniaków układamy dachówkowo. Posypujemy połową usmażonej cebuli i suszonymi pomidorami. Zalewamy połową śmietankowo-jajecznej mieszaniny. Następnie układamy drugą warstwę: ziemniaki, cebula, suszone pomidory i zalewamy pozostałą porcją mieszaniny. Wierzch posypujemy grubo startym oscypkiem. Formę przykrywamy folią aluminiową. Zapiekankę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 40 minut (po 30 minutach zdejmujemy folię, aby ser ładnie się opiekł). Smacznego!