Kulebiak z kapustą i grzybami

Ilość: 8 Servings Trudność: Średnia Przygotowanie: 2 godz. Przyrządzanie: 2 godz. Czas całkowity: 4 godz.

Duży drożdżowy pieróg z kapusta i grzybami. Super na ciepło do barszczu na Wigilie i nie tylko.

Składniki

0/13 Składników
Dostosuj porcje
    Składniki na farsz
  • Składniki na ciasto
  • Dodatkowo: 1 jajko, odrobina mleka i suchy mak

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Suszone grzyby zalewamy 2 szklankami wody i zostawiamy na całą noc do namoczenia. W garnku w którym będziemy gotować farsz, przesmażamy na oleju cebulę pokrojoną w kosteczkę, dodajemy marchewkę startą na tarce, na grubych oczkach i kapustę kiszoną odciśniętą z soku i poszatkowaną. Wszystko przesmażamy. Odcedzamy namoczone grzyby, wodę z moczenia wlewamy do kapusty, grzyby siekamy i także dodajemy do kapusty. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy przyprawy. Farsz gotujemy około 2 godzin na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, żeby kapusta się nie przypaliła. Odstawiamy do przestudzenia.
  • W kubeczku przygotowujemy zaczyn. 3 łyżki mąki, drożdże, cukier i kilka łyżek ciepłego mleka, wszystko mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby zaczyn zaczął rosnąć. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, rozpuszczone masło, żółtka, łyżeczkę soli i zaczyn drożdżowy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.
  • Ciasto wykładamy na podsypany mąką blat. Odrywamy kawałek ciasto wielkości pomarańczy na ozdoby. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na prostokąt pasujący do formy w której będziemy piec kulebiaka. Na rozwałkowane ciasto wykładamy farsz i zwijamy w rulon. Układamy kulebiaka w formie wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Z resztek ciasta wycinamy np. gwiazdki, smarujemy jajkiem posypujemy makiem i ozdabiamy ciasto. Przykrywamy foremkę ściereczką i odstawiamy na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Kulebiaka pieczemy 40 minut w temperaturze 175°C.
  • Kulebiaka można podawać na ciepło lub na zimno, krojąc go na grube plastry. Idealnie pasuje do czerwonego barszczu. Smacznego!

Notatki

Użyłam dużej keksówki 16 x 29.

Dodaj komentarz