Kategoria: Boże Narodzenie, Dania mączne
Sposób przyrządzenia: Pieczenie
Ilość:
8 Servings
Trudność: Średnia
Przygotowanie: 2 godz.
Przyrządzanie:
2 godz.
Czas całkowity:
4 godz.
Duży drożdżowy pieróg z kapusta i grzybami. Super na ciepło do barszczu na Wigilie i nie tylko.
Składniki
Dostosuj porcje
-
Składniki na farsz
- Składniki na ciasto
- Dodatkowo: 1 jajko, odrobina mleka i suchy mak
Wskazówki
- Suszone grzyby zalewamy 2 szklankami wody i zostawiamy na całą noc do namoczenia. W garnku w którym będziemy gotować farsz, przesmażamy na oleju cebulę pokrojoną w kosteczkę, dodajemy marchewkę startą na tarce, na grubych oczkach i kapustę kiszoną odciśniętą z soku i poszatkowaną. Wszystko przesmażamy. Odcedzamy namoczone grzyby, wodę z moczenia wlewamy do kapusty, grzyby siekamy i także dodajemy do kapusty. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy przyprawy. Farsz gotujemy około 2 godzin na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, żeby kapusta się nie przypaliła. Odstawiamy do przestudzenia.
- W kubeczku przygotowujemy zaczyn. 3 łyżki mąki, drożdże, cukier i kilka łyżek ciepłego mleka, wszystko mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby zaczyn zaczął rosnąć. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, rozpuszczone masło, żółtka, łyżeczkę soli i zaczyn drożdżowy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.
-
-
Notatki
Użyłam dużej keksówki 16 x 29.