Kulebiak z kapustą i grzybami
Duży drożdżowy pieróg z kapusta i grzybami. Super na ciepło do barszczu na Wigilie i nie tylko.
Porcje:
8
yield(s)
Przygotowanie:
120
minut
Przyrządzanie:
120
minut
Czas całkowity:
240
minut
Składniki
Składniki na farsz
-
20
g
suszonych podgrzybków
-
500
g
kiszonej kapusty
-
1
duża cebula
-
1
mała marchewka
-
3
tbsp
oleju rzepakowego
-
sól, pieprz, listki laurowe, ziele angielskie
Składniki na ciasto
-
2 1/2
cup
mąki pszennej
-
1
cup
mleka
-
2
żółtka
-
3
łyżki rozpuszczonego masła
-
8
g
suszonych drożdży instant
-
1
tsp
cukru
-
1
tsp
soli
Dodatkowo: 1 jajko, odrobina mleka i suchy mak
Wskazówki
-
Suszone grzyby zalewamy 2 szklankami wody i zostawiamy na całą noc do namoczenia. W garnku w którym będziemy gotować farsz, przesmażamy na oleju cebulę pokrojoną w kosteczkę, dodajemy marchewkę startą na tarce, na grubych oczkach i kapustę kiszoną odciśniętą z soku i poszatkowaną. Wszystko przesmażamy. Odcedzamy namoczone grzyby, wodę z moczenia wlewamy do kapusty, grzyby siekamy i także dodajemy do kapusty. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy przyprawy. Farsz gotujemy około 2 godzin na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, żeby kapusta się nie przypaliła. Odstawiamy do przestudzenia.
-
W kubeczku przygotowujemy zaczyn. 3 łyżki mąki, drożdże, cukier i kilka łyżek ciepłego mleka, wszystko mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby zaczyn zaczął rosnąć. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, rozpuszczone masło, żółtka, łyżeczkę soli i zaczyn drożdżowy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.
-
Ciasto wykładamy na podsypany mąką blat. Odrywamy kawałek ciasto wielkości pomarańczy na ozdoby. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na prostokąt pasujący do formy w której będziemy piec kulebiaka. Na rozwałkowane ciasto wykładamy farsz i zwijamy w rulon. Układamy kulebiaka w formie wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Z resztek ciasta wycinamy np. gwiazdki, smarujemy jajkiem posypujemy makiem i ozdabiamy ciasto. Przykrywamy foremkę ściereczką i odstawiamy na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Kulebiaka pieczemy 40 minut w temperaturze 175°C.
-
Kulebiaka można podawać na ciepło lub na zimno, krojąc go na grube plastry. Idealnie pasuje do czerwonego barszczu. Smacznego!
Notatki
Użyłam dużej keksówki 16 x 29.