Kategoria: Dania z drobiu
Sposób przyrządzenia: Pieczenie
Ilość:
3 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 15 min.
Przyrządzanie:
2 godz. 30 min.
Czas całkowity:
2 godz. 45 min.
Dzisiaj danie konkret! Prosty przepis na indyczą golonkę. Z tego przepisy mięso wychodzi soczyste z pyszną chrupiąca skórką. Polecam 🙂
Składniki
Dostosuj porcje
Wskazówki
- Olej mieszamy z sosem sojowym, przyprawami i przeciśniętym czosnkiem. Nacieramy mięso marynatą i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym w którym będziemy piekli golonki. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na całą noc.
- Na drugi dzień obieramy cebulę, kroimy na pół i dodajemy do mięsa. Podlewamy mięso piwem i dodajemy do niego ziele angielskie, listki laurowe. Golonki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 1,5 godziny. W czasie pieczenia mięso polewamy 3-4 razy marynatą spod golonek. Pieczemy, aż mięso będzie odchodziło od kości. Na ostatnie pół godziny odkrywamy mięso, aby skórka ładnie się opiekła.
- Golonkę podajemy z ulubionymi dodatkami taki jak na przykład pieczone ziemniaki, surówka, musztarda francuska, chrzan. Smacznego!