Golonka z indyka w piwie

Dzisiaj danie konkret! Prosty przepis na indyczą golonkę. Z tego przepisy mięso wychodzi soczyste z pyszną chrupiąca skórką. Polecam :)
Porcje: 3 yield(s)
Przygotowanie: 15 minut
Przyrządzanie: 150 minut
Czas całkowity: 165 minut
Składniki
  • 3 indycze golonki ze skórą
  • 4 tbsp oleju
  • 4 tbsp sosu sojowego
  • 2 tsp ziół prowansalski
  • 2 tsp słodkiej papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz
  • 500 ml ciemnego piwa Porter
  • 3 cebule
Wskazówki
  1. Olej mieszamy z sosem sojowym, przyprawami i przeciśniętym czosnkiem. Nacieramy mięso marynatą i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym w którym będziemy piekli golonki. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na całą noc.
  2. Na drugi dzień obieramy cebulę, kroimy na pół i dodajemy do mięsa. Podlewamy mięso piwem i dodajemy do niego ziele angielskie, listki laurowe. Golonki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 1,5 godziny. W czasie pieczenia mięso polewamy 3-4 razy marynatą spod golonek. Pieczemy, aż mięso będzie odchodziło od kości. Na ostatnie pół godziny odkrywamy mięso, aby skórka ładnie się opiekła.
  3. Golonkę podajemy z ulubionymi dodatkami taki jak na przykład pieczone ziemniaki, surówka, musztarda francuska, chrzan. Smacznego!