Golonka z indyka w piwie
Dzisiaj danie konkret! Prosty przepis na indyczą golonkę. Z tego przepisy mięso wychodzi soczyste z pyszną chrupiąca skórką. Polecam :)
Porcje:
3
yield(s)
Przygotowanie:
15
minut
Przyrządzanie:
150
minut
Czas całkowity:
165
minut
Składniki
-
3
indycze golonki ze skórą
-
4
tbsp
oleju
-
4
tbsp
sosu sojowego
-
2
tsp
ziół prowansalski
-
2
tsp
słodkiej papryki
-
4
ząbki czosnku
-
ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz
-
500
ml
ciemnego piwa Porter
-
3
cebule
Wskazówki
-
Olej mieszamy z sosem sojowym, przyprawami i przeciśniętym czosnkiem. Nacieramy mięso marynatą i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym w którym będziemy piekli golonki. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na całą noc.
-
Na drugi dzień obieramy cebulę, kroimy na pół i dodajemy do mięsa. Podlewamy mięso piwem i dodajemy do niego ziele angielskie, listki laurowe. Golonki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 1,5 godziny. W czasie pieczenia mięso polewamy 3-4 razy marynatą spod golonek. Pieczemy, aż mięso będzie odchodziło od kości. Na ostatnie pół godziny odkrywamy mięso, aby skórka ładnie się opiekła.
-
Golonkę podajemy z ulubionymi dodatkami taki jak na przykład pieczone ziemniaki, surówka, musztarda francuska, chrzan. Smacznego!