Focaccia

Ilość: 6 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 10 min. Przyrządzanie: 2 godz. 30 min. Czas całkowity: 2 godz. 40 min.

Focaccia to rodzaj włoskiego, drożdżowego pieczywa , występuje w różnych odmianach. Zrobiłam wersję ze świeżym rozmarynem, solą i oliwkami.

 

Składniki

0/9 Składników
Dostosuj porcje
    Składniki na ciasto
  • Dodatkowo

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Do misy miksera wlewamy ciepłą wodę, dodajemy drożdże, oliwę, sól i mąkę. Ciasto zagniatamy używając haka do zagniatania. Ciasto będzie klejące i dość rzadkie. Do drugiej miski wlewamy 1 łyżkę oliwy, przekładamy ciasto i obtaczamy je w oliwie. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  • Ręce smarujemy oliwą, ciasto przekładamy na blachę. Opuszkami palców wciskamy ciasto tak, aby w nim małe wgłębienia. Ciasto polewamy oliwą. Posypujemy rozmarynem i solą. Ciasto odstawiamy ponownie na 30 minut.
  • Focaccie pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 225°C około 20- 25 minut na złoty kolor. Smacznego!

Notatki

Użyłam kwadratowej blaszki 24cmx24cm.

Dodaj komentarz