Focaccia

Focaccia to rodzaj włoskiego, drożdżowego pieczywa , występuje w różnych odmianach. Zrobiłam wersję ze świeżym rozmarynem, solą i oliwkami.  
Porcje: 6 yield(s)
Przygotowanie: 10 minut
Przyrządzanie: 150 minut
Czas całkowity: 160 minut
Składniki
    Składniki na ciasto
  • 375 ml ciepłej wody
  • 7 g drożdży suszonych instant
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 tsp soli
  • 2 tbsp oliwy z oliwek
  • Dodatkowo
  • oliwa z oliwek
  • czarne oliwki
  • rozmaryn
  • sól morska gruba
Wskazówki
  1. Do misy miksera wlewamy ciepłą wodę, dodajemy drożdże, oliwę, sól i mąkę. Ciasto zagniatamy używając haka do zagniatania. Ciasto będzie klejące i dość rzadkie. Do drugiej miski wlewamy 1 łyżkę oliwy, przekładamy ciasto i obtaczamy je w oliwie. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  2. Ręce smarujemy oliwą, ciasto przekładamy na blachę. Opuszkami palców wciskamy ciasto tak, aby w nim małe wgłębienia. Ciasto polewamy oliwą. Posypujemy rozmarynem i solą. Ciasto odstawiamy ponownie na 30 minut.
  3. Focaccie pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 225°C około 20- 25 minut na złoty kolor. Smacznego!
Notatki

Użyłam kwadratowej blaszki 24cmx24cm.