Focaccia
Focaccia to rodzaj włoskiego, drożdżowego pieczywa , występuje w różnych odmianach. Zrobiłam wersję ze świeżym rozmarynem, solą i oliwkami.
Porcje:
6
yield(s)
Przygotowanie:
10
minut
Przyrządzanie:
150
minut
Czas całkowity:
160
minut
Składniki
Składniki na ciasto
-
375
ml
ciepłej wody
-
7
g
drożdży suszonych instant
-
500
g
mąki pszennej
-
1
tsp
soli
-
2
tbsp
oliwy z oliwek
Dodatkowo
-
oliwa z oliwek
-
czarne oliwki
-
rozmaryn
-
sól morska gruba
Wskazówki
-
Do misy miksera wlewamy ciepłą wodę, dodajemy drożdże, oliwę, sól i mąkę. Ciasto zagniatamy używając haka do zagniatania. Ciasto będzie klejące i dość rzadkie. Do drugiej miski wlewamy 1 łyżkę oliwy, przekładamy ciasto i obtaczamy je w oliwie. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
-
Ręce smarujemy oliwą, ciasto przekładamy na blachę. Opuszkami palców wciskamy ciasto tak, aby w nim małe wgłębienia. Ciasto polewamy oliwą. Posypujemy rozmarynem i solą. Ciasto odstawiamy ponownie na 30 minut.
-
Focaccie pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 225°C około 20- 25 minut na złoty kolor. Smacznego!
Notatki
Użyłam kwadratowej blaszki 24cmx24cm.