Klops z bekonem

Ilość: 8 Porcje Trudność: Średnia Przygotowanie: 20 min. Przyrządzanie: 1 godz. Czas całkowity: 1 godz. 20 min.

Klops wygląda okazale, w tej wersji z powodzeniem nadaje się na proszony obiad 🙂

Składniki

0/13 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. W tym czasie na patelni, na oliwie smażymy posiekaną cebulę i czosnek, często mieszając. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i smażymy jeszcze przez około 5 minut.
  • Podsmażone warzywa przekładamy do dużej miski, dodajemy wołowinę, namoczony w wodzie i odciśnięty chleb, jajko, oliwki, ketchup, zioła, sól i pieprz do smaku. Wszystko mieszamy, aż powstanie jednolita masa.
  • Wykładamy mięso na formę do pieczenia i nadajemy jej kształt klopsa. Plastry bekonu układamy poprzecznie na powierzchni klopsa. Mięso pieczemy przez godzinę.
  • Kiedy klops jest upieczony, wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na około 5 minut do ostygnięcia. Klopsa podajemy pokrojonego w grube plastry. Smacznego!

Dodaj komentarz