Kategoria: Dania główne, Dania z wołowiny
Sposób przyrządzenia: Pieczenie
Ilość:
8 Porcja
Trudność: Średnia
Przygotowanie: 20 min.
Przyrządzanie:
1 godz.
Czas całkowity:
1 godz. 20 min.
Klops wygląda okazale, w tej wersji z powodzeniem nadaje się na proszony obiad 🙂
Składniki
Dostosuj porcje
Wskazówki
- Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. W tym czasie na patelni, na oliwie smażymy posiekaną cebulę i czosnek, często mieszając. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i smażymy jeszcze przez około 5 minut.
- Podsmażone warzywa przekładamy do dużej miski, dodajemy wołowinę, namoczony w wodzie i odciśnięty chleb, jajko, oliwki, ketchup, zioła, sól i pieprz do smaku. Wszystko mieszamy, aż powstanie jednolita masa.
-
- Kiedy klops jest upieczony, wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na około 5 minut do ostygnięcia. Klopsa podajemy pokrojonego w grube plastry. Smacznego!