Klops z bekonem

Klops wygląda okazale, w tej wersji z powodzeniem nadaje się na proszony obiad :)
Porcje: 8 yield(s)
Przygotowanie: 20 minut
Przyrządzanie: 60 minut
Czas całkowity: 80 minut
Składniki
  • 3 tbsp oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 800 g chudej mielonej wołowiny
  • 3 kromki białego chleba
  • 3 tbsp czarnych oliwek
  • 3 tbsp keczupu
  • 2 tbsp estragonu
  • 2 tbsp szczypiorku
  • 2 tbsp natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 230 g plasterków bekonu bez skóry
Wskazówki
  1. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. W tym czasie na patelni, na oliwie smażymy posiekaną cebulę i czosnek, często mieszając. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i smażymy jeszcze przez około 5 minut.
  2. Podsmażone warzywa przekładamy do dużej miski, dodajemy wołowinę, namoczony w wodzie i odciśnięty chleb, jajko, oliwki, ketchup, zioła, sól i pieprz do smaku. Wszystko mieszamy, aż powstanie jednolita masa.
  3. Wykładamy mięso na formę do pieczenia i nadajemy jej kształt klopsa. Plastry bekonu układamy poprzecznie na powierzchni klopsa. Mięso pieczemy przez godzinę.
  4. Kiedy klops jest upieczony, wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na około 5 minut do ostygnięcia. Klopsa podajemy pokrojonego w grube plastry. Smacznego!