Klops z bekonem
Klops wygląda okazale, w tej wersji z powodzeniem nadaje się na proszony obiad :)
Porcje:
8
yield(s)
Przygotowanie:
20
minut
Przyrządzanie:
60
minut
Czas całkowity:
80
minut
Składniki
-
3
tbsp
oliwy
-
1
cebula
-
2
ząbki czosnku
-
1
czerwona papryka
-
800
g
chudej mielonej wołowiny
-
3
kromki białego chleba
-
3
tbsp
czarnych oliwek
-
3
tbsp
keczupu
-
2
tbsp
estragonu
-
2
tbsp
szczypiorku
-
2
tbsp
natki pietruszki
-
1
jajko
-
230
g
plasterków bekonu bez skóry
Wskazówki
-
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. W tym czasie na patelni, na oliwie smażymy posiekaną cebulę i czosnek, często mieszając. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i smażymy jeszcze przez około 5 minut.
-
Podsmażone warzywa przekładamy do dużej miski, dodajemy wołowinę, namoczony w wodzie i odciśnięty chleb, jajko, oliwki, ketchup, zioła, sól i pieprz do smaku. Wszystko mieszamy, aż powstanie jednolita masa.
-
Wykładamy mięso na formę do pieczenia i nadajemy jej kształt klopsa. Plastry bekonu układamy poprzecznie na powierzchni klopsa. Mięso pieczemy przez godzinę.
-
Kiedy klops jest upieczony, wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na około 5 minut do ostygnięcia. Klopsa podajemy pokrojonego w grube plastry. Smacznego!