Ilość:
4 Servings
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 15 min.
Przyrządzanie:
15 min.
Czas całkowity:
30 min.
Jajka zapiekane w szynce szwarcwaldzkiej z warzywnym farszem idealne na śniadanie!
Składniki
Dostosuj porcje
-
Farsz
- Dodatkowo
Wskazówki
- Zaczynamy od przygotowania farszu. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pomidorki koktajlowe w ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę. Dodajemy szpinak i pomidorki, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, zdejmujemy z ognia i odstawiamy.
- Kokilki smarujemy oliwą. Wykładamy plasterkami szynki, wypełniamy wcześniej przygotowanym farszem, na wierzch wbijamy jajko. Obok żółtka układamy kuleczki mozzarelli. Doprawiamy solą i pieprzem. Kokilki wkładamy do naczynia żaroodpornego, napełniamy naczynie wrzącą wodą do połowy wysokości kokilek.
- Kokilki zapiekamy około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Przed podaniem dekorujemy rukolą i pomidorkami koktajlowymi. Smacznego!