Jajka w kokilkach

Ilość: 4 Porcje Trudność: Łatwa Przygotowanie: 15 min. Przyrządzanie: 15 min. Czas całkowity: 30 min.

Jajka zapiekane w szynce szwarcwaldzkiej z warzywnym farszem idealne na śniadanie!

Składniki

0/8 Składników
Dostosuj porcje
    Farsz
  • Dodatkowo

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Zaczynamy od przygotowania farszu. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pomidorki koktajlowe w ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę. Dodajemy szpinak i pomidorki, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, zdejmujemy z ognia i odstawiamy.
  • Kokilki smarujemy oliwą. Wykładamy plasterkami szynki, wypełniamy wcześniej przygotowanym farszem, na wierzch wbijamy jajko. Obok żółtka układamy kuleczki mozzarelli. Doprawiamy solą i pieprzem. Kokilki wkładamy do naczynia żaroodpornego, napełniamy naczynie wrzącą wodą do połowy wysokości kokilek.
  • Kokilki zapiekamy około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Przed podaniem dekorujemy rukolą i pomidorkami koktajlowymi. Smacznego!

Dodaj komentarz