Jajka w kokilkach

Jajka zapiekane w szynce szwarcwaldzkiej z warzywnym farszem idealne na śniadanie!
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 15 minut
Przyrządzanie: 15 minut
Czas całkowity: 30 minut
Składniki
    Farsz
  • 1 cebula
  • 1 garść świeżego szpinaku
  • 12 żółtych pomidorków koktajlowych
  • Dodatkowo
  • 8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
  • 8 mini kulek mozzarelli
  • 4 jajka
  • 2 tbsp oliwy
  • Do dekoracji: rukola, pomidorki koktajlowe
Wskazówki
  1. Zaczynamy od przygotowania farszu. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pomidorki koktajlowe w ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę. Dodajemy szpinak i pomidorki, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, zdejmujemy z ognia i odstawiamy.
  2. Kokilki smarujemy oliwą. Wykładamy plasterkami szynki, wypełniamy wcześniej przygotowanym farszem, na wierzch wbijamy jajko. Obok żółtka układamy kuleczki mozzarelli. Doprawiamy solą i pieprzem. Kokilki wkładamy do naczynia żaroodpornego, napełniamy naczynie wrzącą wodą do połowy wysokości kokilek.
  3. Kokilki zapiekamy około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Przed podaniem dekorujemy rukolą i pomidorkami koktajlowymi. Smacznego!