Jajka w kokilkach
Jajka zapiekane w szynce szwarcwaldzkiej z warzywnym farszem idealne na śniadanie!
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
15
minut
Przyrządzanie:
15
minut
Czas całkowity:
30
minut
Składniki
Farsz
-
1
cebula
-
1
garść świeżego szpinaku
-
12
żółtych pomidorków koktajlowych
Dodatkowo
-
8
plasterków szynki szwarcwaldzkiej
-
8
mini kulek mozzarelli
-
4
jajka
-
2
tbsp
oliwy
-
Do dekoracji: rukola, pomidorki koktajlowe
Wskazówki
-
Zaczynamy od przygotowania farszu. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pomidorki koktajlowe w ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę. Dodajemy szpinak i pomidorki, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, zdejmujemy z ognia i odstawiamy.
-
Kokilki smarujemy oliwą. Wykładamy plasterkami szynki, wypełniamy wcześniej przygotowanym farszem, na wierzch wbijamy jajko. Obok żółtka układamy kuleczki mozzarelli. Doprawiamy solą i pieprzem. Kokilki wkładamy do naczynia żaroodpornego, napełniamy naczynie wrzącą wodą do połowy wysokości kokilek.
-
Kokilki zapiekamy około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Przed podaniem dekorujemy rukolą i pomidorkami koktajlowymi. Smacznego!