Odrywane bułeczki z serem Camembert

Ilość: 3 Porcje Trudność: Łatwa Przygotowanie: 1 godz. 40 min. Przyrządzanie: 40 min. Czas całkowity: 2 godz. 20 min.
Jeszcze ciepłe malutkie drożdżowe bułeczki, do zjedzenia na dwa kęsy z roztopionym camembertem to świetna propozycja na spotkanie ze znajomymi, na kolację przy winie, polecam!

Składniki

0/7 Składników
Dostosuj porcje
    Składniki na ciasto
  • Dodatkowo

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy ciasto drożdżowe. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
  • Po wyrośnięciu ciasto zagniatamy ponownie i formujemy około 28 małych kuleczek.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na środku kładziemy drewniane opakowanie z serem camembert i układamy kuleczki w koło w dwóch rzędach. Bułeczki smarujemy olejem, posypujemy sezamem i rozmarynem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Bułeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C około 30 minut. Odstawiamy na chwilę do przestudzenia. Serwujemy jeszcze ciepłe. Odrywamy bułeczkę i smarujemy roztopionym serem. Smacznego!

Dodaj komentarz