Odrywane bułeczki z serem Camembert

Jeszcze ciepłe malutkie drożdżowe bułeczki, do zjedzenia na dwa kęsy z roztopionym camembertem to świetna propozycja na spotkanie ze znajomymi, na kolację przy winie, polecam!
Porcje: 3 yield(s)
Przygotowanie: 100 minut
Przyrządzanie: 40 minut
Czas całkowity: 140 minut
Składniki
    Składniki na ciasto
  • 400 g mąki pszennej
  • 280 ml letniego mleka
  • 7 g drożdży instant
  • 1 tsp soli
  • 3 tbsp oleju
  • Dodatkowo
  • sezam, rozmaryn, olej
  • 250 g sera Camembert
Wskazówki
  1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy ciasto drożdżowe. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
  2. Po wyrośnięciu ciasto zagniatamy ponownie i formujemy około 28 małych kuleczek.
  3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na środku kładziemy drewniane opakowanie z serem camembert i układamy kuleczki w koło w dwóch rzędach. Bułeczki smarujemy olejem, posypujemy sezamem i rozmarynem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  4. Bułeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C około 30 minut. Odstawiamy na chwilę do przestudzenia. Serwujemy jeszcze ciepłe. Odrywamy bułeczkę i smarujemy roztopionym serem. Smacznego!