Chleb czekoladowy

Ilość: 8 Servings Trudność: Średnia Przygotowanie: 2 godz. 20 min. Przyrządzanie: 1 godz. Czas całkowity: 3 godz. 20 min.

Chleb czekoladowy podany z serkiem waniliowym i konfiturą wiśniową smakuje jak tort szwarcwaldzki, polecam 🙂

Jeżeli chcesz zrobić łagodniejszą wersję, użyj brązowego kakao (nawet o jedną łyżkę mniej) i mlecznej czekolady. Moje dzieci wolą właśnie taką delikatniejszą wersję.

Składniki

0/9 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, drożdże, twaróg, ciepłe mleko i kakao. Zagniatamy ciasto drożdżowe robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Następnie wykładamy je na podsypany mąką blat i wyrabiamy jeszcze przez 10 minut. Formujemy kulę i przekładamy ciasto do wysypanej mąką miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • Po około 1 godzinie, gdy ciasto ładnie wyrosło (podwoiło swoją objętość), dodajemy drobno posiekaną czekoladę i ponownie wyrabiamy. Formujemy w kształtny bochenek i wkładamy do dużej keksówki 16 x 29 wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy ciasto pod ściereczką do ponownego wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • Nagrzewamy piekarnik do 175°C i pieczmy chleb przez około 1 godzinę. Zaraz po wyjęciu z piekarnika, kiedy chleb jest jeszcze gorący, smarujemy jego wierzch olejem kokosowym, aby pięknie błyszczał. Następnie przykrywamy ściereczką i czekamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego!

Notatki

Użyłam dużej keksówki 16 x 29.

Dodaj komentarz