Chleb czekoladowy
Chleb czekoladowy podany z serkiem waniliowym i konfiturą wiśniową smakuje jak tort szwarcwaldzki, polecam :)
Jeżeli chcesz zrobić łagodniejszą wersję, użyj brązowego kakao (nawet o jedną łyżkę mniej) i mlecznej czekolady. Moje dzieci wolą właśnie taką delikatniejszą wersję.
Porcje:
8
yield(s)
Przygotowanie:
140
minut
Przyrządzanie:
60
minut
Czas całkowity:
200
minut
Składniki
-
400
ml
mleka
-
100
g
twarogu
-
1 1/5
tsp
soli
-
2
tsp
cukru
-
600
g
mąki pszennej
-
5
tbsp
czarnego kakao
-
100
g
gorzkiej czekolady
-
14
g
drożdży suszonych instant
-
1
tbsp
oleju kokosowego
Wskazówki
-
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, drożdże, twaróg, ciepłe mleko i kakao. Zagniatamy ciasto drożdżowe robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Następnie wykładamy je na podsypany mąką blat i wyrabiamy jeszcze przez 10 minut. Formujemy kulę i przekładamy ciasto do wysypanej mąką miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
-
Po około 1 godzinie, gdy ciasto ładnie wyrosło (podwoiło swoją objętość), dodajemy drobno posiekaną czekoladę i ponownie wyrabiamy. Formujemy w kształtny bochenek i wkładamy do dużej keksówki 16 x 29 wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy ciasto pod ściereczką do ponownego wyrośnięcia na około 1 godzinę.
-
Nagrzewamy piekarnik do 175°C i pieczmy chleb przez około 1 godzinę. Zaraz po wyjęciu z piekarnika, kiedy chleb jest jeszcze gorący, smarujemy jego wierzch olejem kokosowym, aby pięknie błyszczał. Następnie przykrywamy ściereczką i czekamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego!
Notatki
Użyłam dużej keksówki 16 x 29.