Chleb czekoladowy

Chleb czekoladowy podany z serkiem waniliowym i konfiturą wiśniową smakuje jak tort szwarcwaldzki, polecam :) Jeżeli chcesz zrobić łagodniejszą wersję, użyj brązowego kakao (nawet o jedną łyżkę mniej) i mlecznej czekolady. Moje dzieci wolą właśnie taką delikatniejszą wersję.
Porcje: 8 yield(s)
Przygotowanie: 140 minut
Przyrządzanie: 60 minut
Czas całkowity: 200 minut
Składniki
  • 400 ml mleka
  • 100 g twarogu
  • 1 1/5 tsp soli
  • 2 tsp cukru
  • 600 g mąki pszennej
  • 5 tbsp czarnego kakao
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 14 g drożdży suszonych instant
  • 1 tbsp oleju kokosowego
Wskazówki
  1. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, drożdże, twaróg, ciepłe mleko i kakao. Zagniatamy ciasto drożdżowe robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Następnie wykładamy je na podsypany mąką blat i wyrabiamy jeszcze przez 10 minut. Formujemy kulę i przekładamy ciasto do wysypanej mąką miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  2. Po około 1 godzinie, gdy ciasto ładnie wyrosło (podwoiło swoją objętość), dodajemy drobno posiekaną czekoladę i ponownie wyrabiamy. Formujemy w kształtny bochenek i wkładamy do dużej keksówki 16 x 29 wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy ciasto pod ściereczką do ponownego wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  3. Nagrzewamy piekarnik do 175°C i pieczmy chleb przez około 1 godzinę. Zaraz po wyjęciu z piekarnika, kiedy chleb jest jeszcze gorący, smarujemy jego wierzch olejem kokosowym, aby pięknie błyszczał. Następnie przykrywamy ściereczką i czekamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego!
Notatki

Użyłam dużej keksówki 16 x 29.