Boczek pieczony

Ilość: 10 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 15 min. Przyrządzanie: 1 godz. 10 min. Czas całkowity: 1 godz. 25 min.

Nie jest to danie niskokaloryczne  … ale jak pachnie! Boczek pieczony z czosnkiem i majerankiem. Cudownie smakuje ze świeżym chlebkiem i musztardą. Przepis bardzo prosty! Polecam!

Składniki

0/8 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/2 Wskazówki
  • Mięso osuszamy ręcznikiem papierowym. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą w miseczce. Nacieramy boczek zestawem ziół. Zawijamy szczelnie w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na całą noc.
  • Odwijamy boczek z folii i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym (skóra na dole). Do naczynia wlewamy jeszcze około pięciu łyżek zwykłej wody. Formę przykrywamy szczelnie i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200°C. Po godzinie pieczenia zdejmujemy przykrywkę/folię i przez ostatnie 10 minut podpiekamy boczek z góry. Odstawiamy do wystudzenia. Cudownie smakuje ze świeżym chlebkiem i musztardą. Smacznego!

Dodaj komentarz