Boczek pieczony

Nie jest to danie niskokaloryczne  … ale jak pachnie! Boczek pieczony z czosnkiem i majerankiem. Cudownie smakuje ze świeżym chlebkiem i musztardą. Przepis bardzo prosty! Polecam!
Porcje: 10 yield(s)
Przygotowanie: 15 minut
Przyrządzanie: 70 minut
Czas całkowity: 85 minut
Składniki
  • 1200 g surowego boczku ze skórą
  • 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1 tsp soli
  • 1 tsp słodkiej papryki
  • 1/2 tsp pieprzu
  • 1 tbsp majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 5 tbsp wody lub bulionu
Wskazówki
  1. Mięso osuszamy ręcznikiem papierowym. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą w miseczce. Nacieramy boczek zestawem ziół. Zawijamy szczelnie w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na całą noc.
  2. Odwijamy boczek z folii i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym (skóra na dole). Do naczynia wlewamy jeszcze około pięciu łyżek zwykłej wody. Formę przykrywamy szczelnie i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200°C. Po godzinie pieczenia zdejmujemy przykrywkę/folię i przez ostatnie 10 minut podpiekamy boczek z góry. Odstawiamy do wystudzenia. Cudownie smakuje ze świeżym chlebkiem i musztardą. Smacznego!