Boczek pieczony
Nie jest to danie niskokaloryczne … ale jak pachnie! Boczek pieczony z czosnkiem i majerankiem. Cudownie smakuje ze świeżym chlebkiem i musztardą. Przepis bardzo prosty! Polecam!
Porcje:
10
yield(s)
Przygotowanie:
15
minut
Przyrządzanie:
70
minut
Czas całkowity:
85
minut
Składniki
-
1200
g
surowego boczku ze skórą
-
3
ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
-
1
tsp
soli
-
1
tsp
słodkiej papryki
-
1/2
tsp
pieprzu
-
1
tbsp
majeranku
-
2
liście laurowe
-
5
tbsp
wody lub bulionu
Wskazówki
-
Mięso osuszamy ręcznikiem papierowym. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą w miseczce. Nacieramy boczek zestawem ziół. Zawijamy szczelnie w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na całą noc.
-
Odwijamy boczek z folii i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym (skóra na dole). Do naczynia wlewamy jeszcze około pięciu łyżek zwykłej wody. Formę przykrywamy szczelnie i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200°C. Po godzinie pieczenia zdejmujemy przykrywkę/folię i przez ostatnie 10 minut podpiekamy boczek z góry. Odstawiamy do wystudzenia. Cudownie smakuje ze świeżym chlebkiem i musztardą. Smacznego!