Chlebek odrywany

Ilość: 8 Porcje Trudność: Średnia Przygotowanie: 2 godz. Przyrządzanie: 1 godz. Czas całkowity: 3 godz.

Składniki

0/10 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/2 Wskazówki
  • Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, mleko, cukier, sól i przeciśnięte ziemniaki. Wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w miseczce w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • Do wyrośniętego ciasta drożdżowo-ziemniaczanego dodajemy 3 łyżki oleju i wyrabiamy ponownie. Natłuszczonymi olejem dłońmi formujemy osiem kulek i układamy w tortownicy jedna obok drugiej i jedna na środku. Białko mieszamy z łyżką wody i smarujemy chlebek. Ciasto posypujemy pestkami i pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia. Chlebek pieczemy około 60 min w temperaturze 190°C. Smacznego!

Dodaj komentarz