Chlebek odrywany

Porcje: 8 yield(s)
Przygotowanie: 120 minut
Przyrządzanie: 60 minut
Czas całkowity: 180 minut
Składniki
  • 3 duże ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki
  • 500 g mąki
  • 7 g drożdże instant
  • 1 tbsp cukru
  • 1 1/2 tsp soli
  • 3/4 cup letniego mleka
  • 3 tbsp oleju
  • 1 białko
  • 3 tbsp pestek słonecznika
  • 3 tbsp pestek dyni
Wskazówki
  1. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, mleko, cukier, sól i przeciśnięte ziemniaki. Wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w miseczce w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  2. Do wyrośniętego ciasta drożdżowo-ziemniaczanego dodajemy 3 łyżki oleju i wyrabiamy ponownie. Natłuszczonymi olejem dłońmi formujemy osiem kulek i układamy w tortownicy jedna obok drugiej i jedna na środku. Białko mieszamy z łyżką wody i smarujemy chlebek. Ciasto posypujemy pestkami i pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia. Chlebek pieczemy około 60 min w temperaturze 190°C. Smacznego!