3
duże ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki
500
g
mąki
7
g
drożdże instant
1
tbsp
cukru
1 1/2
tsp
soli
3/4
cup
letniego mleka
3
tbsp
oleju
1
białko
3
tbsp
pestek słonecznika
3
tbsp
pestek dyni
Wskazówki
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, mleko, cukier, sól i przeciśnięte ziemniaki. Wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w miseczce w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Do wyrośniętego ciasta drożdżowo-ziemniaczanego dodajemy 3 łyżki oleju i wyrabiamy ponownie. Natłuszczonymi olejem dłońmi formujemy osiem kulek i układamy w tortownicy jedna obok drugiej i jedna na środku. Białko mieszamy z łyżką wody i smarujemy chlebek. Ciasto posypujemy pestkami i pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia. Chlebek pieczemy około 60 min w temperaturze 190°C. Smacznego!