
Ilość:
12 Servings
Trudność: Średnia
Przygotowanie: 2 godz.
Przyrządzanie:
50 min.
Czas całkowity:
2 godz. 50 min.
Smak dzieciństwa 🙂
Składniki
Dostosuj porcje
-
Ciasto drożdżowe
- Kruszonka
- Dodatkowo
Wskazówki
- Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia. Do dużej miski wkładamy wszystkie pozostałe składniki na ciasto drożdżowe i zagniatamy. Na końcu dodajemy masło i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy. Dzielimy na 12 równych kawałków, rozwałkowujemy je na okrągłe placuszki. Układamy na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
- W tym czasie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na centymetrowe kawałeczki rabarbar. Składniki kruszonki, zagniatamy szybko tak, aby powstały grudki różnej wielkości.
-