Drożdżówki z rabarbarem

Smak dzieciństwa :)
Porcje: 12 yield(s)
Przygotowanie: 120 minut
Przyrządzanie: 50 minut
Czas całkowity: 170 minut
Składniki
    Ciasto drożdżowe
  • 600 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 7 g drożdży instant
  • 250 ml letniego mleka
  • 2 jajka
  • 80 g rozpuszczonego masła
  • Kruszonka
  • 1/2 cup mąki pszennej
  • 3/4 cup cukru
  • 60 g masła
  • Dodatkowo
  • 1 jajko
  • 2 tbsp mleka
  • 600 g rabarbaru
Wskazówki
  1. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia. Do dużej miski wkładamy wszystkie pozostałe składniki na ciasto drożdżowe i zagniatamy. Na końcu dodajemy masło i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy. Dzielimy na 12 równych kawałków, rozwałkowujemy je na okrągłe placuszki. Układamy na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
  3. W tym czasie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na centymetrowe kawałeczki rabarbar. Składniki kruszonki, zagniatamy szybko tak, aby powstały grudki różnej wielkości.
  4. W wyrośniętych placuszkach wyciskamy dołek, ja robię to szklanką. Smarujemy jajkiem połączonym z mlekiem. W każde wgłębienie wkładamy rabarbar i posypujemy kruszonką. Drożdżówki pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C. Smacznego!