Rogaliki drożdżowe z powidłami

Ilość: 16 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 30 min. Przyrządzanie: 2 godz. Czas całkowity: 2 godz. 30 min.

Nie ma nic lepszego niż domowe rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi mniam 🙂 Uwielbiam je jeść, gdy są jeszcze lekko ciepłe.

Składniki

0/8 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • W szklance z ciepły mlekiem rozpuszczamy drożdże. Do misy miksera przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, rozpuszczone masło, jajko i mleko z drożdżami. Wyrabiamy ciasto drożdżowe robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1h. Ciasto powinno przynajmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
  • Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie porcje. Każdą z nich rozwałkowujemy na kształt koła. Za pomocą noża kroimy podłużne trójkąty. Z każdego koła ma wyjść osiem trójkątów. U podstawy nakładamy powidła, zakrywamy ciastem i dokładnie zlepiamy, aby nadzienie nie miało wypłynąć ze środka podczas pieczenia. Rogaliki zwijaj od szerszego miejsca ku cienkiej końcówce.
  • Uformowane rogaliki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na 15 minut do lekkiego wyrośnięcia. Wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka. Rogaliki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C około 20 minut. Po upieczeniu można je oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Dodaj komentarz