Rogaliki drożdżowe z powidłami

Nie ma nic lepszego niż domowe rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi mniam :) Uwielbiam je jeść, gdy są jeszcze lekko ciepłe.
Porcje: 16 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Przyrządzanie: 120 minut
Czas całkowity: 150 minut
Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 cup ciepłego mleka (250 ml)
  • 7 g drożdży suszonych instant
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 60 g stopionego masła
  • roztrzepane jajko
  • gęste powidła śliwkowe, twarda marmolada albo nutella
Wskazówki
  1. W szklance z ciepły mlekiem rozpuszczamy drożdże. Do misy miksera przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, rozpuszczone masło, jajko i mleko z drożdżami. Wyrabiamy ciasto drożdżowe robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1h. Ciasto powinno przynajmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
  2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie porcje. Każdą z nich rozwałkowujemy na kształt koła. Za pomocą noża kroimy podłużne trójkąty. Z każdego koła ma wyjść osiem trójkątów. U podstawy nakładamy powidła, zakrywamy ciastem i dokładnie zlepiamy, aby nadzienie nie miało wypłynąć ze środka podczas pieczenia. Rogaliki zwijaj od szerszego miejsca ku cienkiej końcówce.
  3. Uformowane rogaliki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na 15 minut do lekkiego wyrośnięcia. Wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka. Rogaliki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C około 20 minut. Po upieczeniu można je oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!