Rogaliki drożdżowe z powidłami
Nie ma nic lepszego niż domowe rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi mniam :) Uwielbiam je jeść, gdy są jeszcze lekko ciepłe.
Porcje:
16
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Przyrządzanie:
120
minut
Czas całkowity:
150
minut
Składniki
-
500
g
mąki pszennej
-
1
cup
ciepłego mleka
(250 ml)
-
7
g
drożdży suszonych instant
-
100
g
cukru
-
1
jajko
-
60
g
stopionego masła
-
roztrzepane jajko
-
gęste powidła śliwkowe, twarda marmolada albo nutella
Wskazówki
-
W szklance z ciepły mlekiem rozpuszczamy drożdże. Do misy miksera przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, rozpuszczone masło, jajko i mleko z drożdżami. Wyrabiamy ciasto drożdżowe robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1h. Ciasto powinno przynajmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
-
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie porcje. Każdą z nich rozwałkowujemy na kształt koła. Za pomocą noża kroimy podłużne trójkąty. Z każdego koła ma wyjść osiem trójkątów. U podstawy nakładamy powidła, zakrywamy ciastem i dokładnie zlepiamy, aby nadzienie nie miało wypłynąć ze środka podczas pieczenia. Rogaliki zwijaj od szerszego miejsca ku cienkiej końcówce.
-
Uformowane rogaliki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na 15 minut do lekkiego wyrośnięcia. Wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka. Rogaliki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C około 20 minut. Po upieczeniu można je oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!