Ilość:
8 Servings
Trudność: Średnia
Przygotowanie: 2 godz. 30 min.
Przyrządzanie:
50 min.
Czas całkowity:
3 godz. 20 min.
Składniki
Dostosuj porcje
Wskazówki
- Roztapiamy masło i odstawiamy, żeby przestygło. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy miód, sól, drożdże, ciepłe mleko i roztopione masło. Zagniatamy ciasto drożdżowe robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Następnie wykładamy je na podsypany mąką blat i wyrabiamy jeszcze przez 10 minut. Formujemy kulę i przekładamy ciasto do wysypanej mąką miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Po około 1 godzinie, gdy ciasto ładnie wyrosło (podwoiło swoją objętość), dodajemy żurawinę i ponownie wyrabiamy. Formujemy w kształtny bochenek i wkładamy do dużej keksówki 16 x 29 wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy ciasto pod ściereczką do ponownego wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- Nagrzewamy piekarnik do 180°C i pieczmy chleb około 50 minut. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego!