Słodki chleb z żurawiną

Porcje: 8 yield(s)
Przygotowanie: 150 minut
Przyrządzanie: 50 minut
Czas całkowity: 200 minut
Składniki
  • 300 ml mleka
  • 3 tbsp masła
  • 3 tbsp miodu
  • 1 tsp soli
  • 540 g mąki pszennej
  • 180 g żurawiny suszonej
  • 14 g suszone drożdże instant
Wskazówki
  1. Roztapiamy masło i odstawiamy, żeby przestygło. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy miód, sól, drożdże, ciepłe mleko i roztopione masło. Zagniatamy ciasto drożdżowe robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Następnie wykładamy je na podsypany mąką blat i wyrabiamy jeszcze przez 10 minut. Formujemy kulę i przekładamy ciasto do wysypanej mąką miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  2. Po około 1 godzinie, gdy ciasto ładnie wyrosło (podwoiło swoją objętość), dodajemy żurawinę i ponownie wyrabiamy. Formujemy w kształtny bochenek i wkładamy do dużej keksówki 16 x 29 wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy ciasto pod ściereczką do ponownego wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  3. Nagrzewamy piekarnik do 180°C i pieczmy chleb około 50 minut. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego!